Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Chris Pavone: Stranci

KNJIGA TJEDNA Chris Pavone: Stranci

Amerikanci u Europi i tajne kao književna tema sjedinjene su u ovom izvrsnom špijunskom trileru

PODIJELITE

Možemo li ikada pobjeći od svojih tajni?

„Kate Moore napušta dugogodišnju karijeru kako bi se posvetila obitelji i započela nov život u Luxembourgu, gdje se njezinu suprugu Dexteru pružila unosna poslovna prilika. Njezina stvarnost postaju kućanski poslovi, briga o djeci, jutarnje kave u društvu drugih majki, putovanja vikendom, ali i intenzivna, neprestana dosada. Osim toga, Kate skriva i jednu užasnu tajnu, no čini se i kako njezin suprug, prilično misteriozan kad je posao u pitanju, nije posve iskren. Upoznavši jedan američki par, koji joj se sve više doima sumnjivim, Kate započinje istragu koja će otkriti niz prijevara i laži. Strahujući da njezina dosad vješto skrivana prošlost ne izađe na vidjelo, istovremeno uviđa da ni njezina obitelj nije onakva kakvom ju je smatrala.“ (preneseno s kataloga Gradske knjižnice Velika Gorica)

Prvi dio odličnog špijunskog serijala Stranci (The Expats) američkog autora Chrisa Pavonea koji je premijerno objavljen 2012. preveo je s engleskoga Bruno Ogorelec i kod nas je objavljen 2020. od strane zagrebačke izdavačke kuće Znanje, čime su obradovani svi ljubitelji ovog popularnog žanra. Amerikanci u Europi i tajne kao književna tema sjedinjene u izvrsnom špijunskom trileru polučile su dobar uspjeh kod kritike i publike pa je knjiga nagrađena s dvije književne nagrade: Nagrada Anthony (za pisce tajni/misterija koji se dodjeljuju na Bouchercon svjetskoj misterijskoj konvenciji od 1986. Nazvana je po Anthonyu Boucheru, jednom od osnivaču američkih Mystery Writers-a.) i Nagrada Edgar ( koju svake godine dodjeljuju Mystery Writers of America,  sa sjedištem u New Yorku.  Nazvana je po američkom piscu Edgaru Allanu Poeu, pioniru tog žanra, a odaje se priznanje najboljima u misterioznoj fikciji i nefikciji objavljenima ili produciranima u prethodnoj godini.)

Chris Pavone autor je četiri međunarodna trilera: THE EXPATS (2012), THE ACCIDENT (2014), THE TRAVELERS (2016), and THE PARIS DIVERSION (2019). Njegovi su se romani pojavili na popisima za čitanje najprodavanijih američkih časopisa (New York Times, USA Today, Wall Street Journal, Washington Post, Chicago Tribune i IndieNext), dobitnici su nagrada i prevedeni  na dvadesetak jezika. Pisao je za novinska izdanja, član je PEN-a, Authors Guild-a, International Thriller Writers-a i Mystery Writers-a. Odrastao u Brooklynu, gotovo dva desetljeća radio je u izdavaštvu u časopisima, a kada se njegova supruga zaposlila u Luksemburgu, a obitelj se preselila u inozemstvo, gdje je Chris odgojio njihove blizance i počeo pisati THE EXPATS. Sada ponovno žive u New Yorku s australskim labradoodlom imena Wally.

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić