Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Charles Dickens: Božićna priča

KNJIGA TJEDNA Charles Dickens: Božićna priča

Ukoliko tražite knjigu s pravim božićnim duhom koja podsjeća na najvažnije ljudske vrednote, nikako nemojte zaobići ovaj pravi božićni klasik

PODIJELITE

Božićna priča (eng. A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas ili A Christmass Caroll) Charlesa Dickensa jedna je od najpoznatijih božićnih priča svih vremena. Doživjela je višestruka izdanja i prijevode kao i nebrojene televizijske ekranizacije.

Priča je to o Ebenezeru  Scroogeu, sinonimu za pohlepu i štedljivost. On  mrzi sreću, ljubav, obitelj, velikodušnost, ali i Božić. Iznenada, na sam Badnjak, posjeti ga duh njegovog starog partnera, Jacoba Marleya i upozori ga: „Ebenzeru Scrooge, ti još možeš promijeniti svoj život i zato se možeš nadati da ćeš izbjeći mojoj teškoj sudbini. Posjetit će te tri duha:  duh prošloga Božića, duh sadašnjeg Božića i duh budućega Božića. Oni će ti zajedno pokazati put kojim moraš krenuti kako bi promijenio svoj život. Očekuj prvog duha sutra, kad zvono otkuca jedan sat, drugoga sljedeće noći, a trećega u isto doba u noći nakon toga.“
I uistinu, drugog dana posjeti ga prvi duh s kojim se otisne u prošlost. Zajedno prolaze Scroogeov život od djetinjstva u kojem se prisjetio sebe kao zanemarivanog dječaka, preko šegrtovanja pa sve do prekida zaruka sa svojoj zaručnicom te ostalih događanja koji su ga pretvorili u pohlepnog škrca kakav je danas.
Sljedeći dan duh sadašnjeg Božića vodi Scroogea kroz London kako bi mu otkrio Božić kakav će se dogoditi te godine. Pokazuje mu ljude koji se vesele u svojem domu okruženi prijateljima i obitelji.

Duh budućega  Božića, veličanstveni div odjeven u zeleni krzneni ogrtač, vodi Scroogea kroz niz tajanstvenih scena koje se odnose na nedavnu smrt neimenovanog čovjeka. Scrooge vidi poslovne ljude kako raspravljaju o bogatstvu mrtvaca, neke skitnice koji mijenjaju njegove osobne stvari za gotovinu i siromašni par koji izražava olakšanje zbog smrti svog neoprostivog vjerovnika. Scrooge, nestrpljiv da nauči lekciju svog posljednjeg posjetitelja, moli da sazna ime mrtvaca. Nakon molbe s duhom, Scrooge se nađe u crkvenom dvorištu, a duh pokazuje na grob. Scrooge gleda u nadgrobni spomenik i šokira se čitajući svoje ime.
Shvativši da ne želi završiti život na ovaj način, mijenja svoj stav i dalje živi život s velikodušnošću, raspoloženjem i suosjećanjem prema onima koji su u potrebi. Uistinu, postao je sve što Božić treba predstavljati.

Prvo izdanje Božićne priče objavljeno je 19. prosinca 1843. godine te je rasprodano do Badnje večeri. Unatoč takvom uspjehu, autor nije bio zadovoljan financijskim ishodom. Budući da je htio da knjigu kupi što veći broj ljudi i da bude što više estetski privlačna, odlučio ju je urediti i objaviti o svom trošku. Međutim, proizvodni troškovi bili su veći od prodajne zarade. Prvo izdanje knjige ilustrirao je John Leech.

Ovaj roman prikazuje sve ono što od blagdanskih knjiga i želimo – istinski duh blagdana, ljubavi i milosrđa. Međutim, on je i puno više od toga, on prikazuje duh viktorijanskog doba, ali i utjecaj modernog zapadnjačkog obilježavanja Božića uključujući obiteljska okupljanja, sezonsku hranu i piće, ples i igre.

Ukoliko tražite knjigu s pravim božićnim duhom koja podsjeća na najvažnije ljudske vrednote, nikako nemojte zaobići ovaj pravi božićni klasik!

Pripremila: Morana Peranić