Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Afonso Cruz: Knjiga godine

KNJIGA TJEDNA Afonso Cruz: Knjiga godine

Knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica ovog četvrtka u rubrici knjiga tjedna predstavljaju dnevnik - "Knjiga godine".

PODIJELITE

“Knjiga godine” nije bestseller, nije razvikani naslov, ali ne sumnjamo da će jednoga dana biti jer ju je lako prispodobiti vječnom klasiku za djecu i djetinjaste odrasle – „Malom princu“. Napisao ju je i nacrtao portugalski autor Afonso Cruz, a knjiga predstavlja stranice dnevnika jedne djevojčice kroz godinu dana, od proljeća do zime. Teksta nema mnogo, ali zabilježene misli, gotovo aforizmi, u kratkim rečenicama govore nam o mnogočemu na čim se možete zamisliti tako da ćete im se sigurno vratiti još nekoliko puta.

Jednostavnost zapisa odgovara načinu na koji razmišljaju djeca, rečenice su kratke ili krnje, i odlikuju se posebnom ljepotom. Riječi su praćene i nizom crno-bijelih autorovih ilustracija koje također sudjeluju u predočavanju jedinstvenog unutrašnjeg svijeta neobične djevojčice i autorice dnevnika, pa nam ova ilustrirana knjiga za djecu i odrasle nudi vrlo neobičnu perspektivu za promatranje vrlo običnih stvari.

Jedna od kritika opisuje „Knjigu godine“ kao „ilustrirani bijeg od stvarnosti u sreću”, i zaista, čitanje ovog kratkog dnevnika omogućit će vam, barem nakratko, povratak u djetinjstvo kad su stvari bile mnogo jednostavnije, a opet izvor tolikih pitanja i čuđenja.

Afonso Cruz (1971.) portugalski je književnik, ilustrator i redatelj animiranih filmova. Bavi se i glazbom. Do sada je objavio desetak knjiga, a za i u nas preveden roman „Kokoschkina lutka“ nagrađen je Nagradom Europske unije za književnost 2012. godine.

„Knjigom godine“ dokazuje da ga s razlogom smatraju jednim od najzanimljivijih pisaca nove generacije, koji svojim animiranim filmovima, glazbom, ilustracijama i prozom nudi specifičan, jedinstven i originalan svemir, kako u portugalskoj, tako i u svjetskoj suvremenoj umjetnosti. U Portugalu je prepoznata tako što je gotovo odmah po objavljivanju uvrštena u lektiru za više razrede osnovnih škola.

Autorica teksta: Ivana Grubačević