Home Izdvojeno Knjiga ostavštine Branke Jagić ”Najti svoju goru” na Matičinom četvrtku

Knjiga ostavštine Branke Jagić ”Najti svoju goru” na Matičinom četvrtku

U knjizi je tek dio zapisa iz opsežne književne produkcije - onih objavljenih radova u zbornicima recitala na kojima je Branka Jagić sudjelovala te mnoštvo neobjavljenih radova.

PODIJELITE
Foto: Ilustracija

Na 205. Matičinu četvrtku sutra u 19 sati u Muzeju Turopolja bit će predstavljena knjiga ostavštine velikogoričke pjesnikinje Branke Jagić ”Najti svoju goru”. Knjigu će predstaviti Marija Lamot, prof., recenzentica i Vlasta Horvatić–Gmaz, u ime izdavača. Radove će recitirati  Tina Gmajnić.

Knjigu ostavštine ”Najti svoju goru” pripremila je, te napisala pogovor Marija Lamot, pjesnikinja i esejistica iz Krapine, dugogodišnja prijateljica Branke Jagić, a uredila, za izdavača Kajkavianu iz Donje Stubice, Vlasta Horvatić-Gmaz. Književna ostavština Branke Jagić, sabrana u ovoj knjizi, tek je dio zapisa iz njene opsežne književne produkcije – onih objavljenih radova u zbornicima recitala na kojima je sudjelovala i mnoštva neobjavljenih radova.

Branka Jagić, rođena je u Peščenu kraj Konjščine 1945. godine. Studirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a živjela i stvarala u Velikoj Gorici. Tijekom života objavila je šest zbirki pjesama. Višestruko je nagrađivana pjesnikinja na recitalima, uglavnom, kajkavskog izričaja hrvatske poezije. Radove je objavljivala u mnogim zbornicima i časopisima. Osim pisanjem, Branka Jagić bavila se i likovnom umjetnošću. Svoje radove, osobito tapiserije, izlagala je na dvadesetak zajedničkih i desetak samostalnih izložbi. Umrla je u Zagrebu 28. srpnja 2015. godine.

Marija Lamot, rođena 1959. u Krapini. Filozofiju i sociologiju diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je kao profesorica u Gimnaziji u Krapini. Objavila je sedam zbirki pjesama. Poeziju objavljuje u časopisima Poezija, Riječi, Luč, Polja te u emisijama 3. programa Radio Zagreba. Piše prikaze pjesničkih zbirki suvremenih pjesnika i pisaca. Filozofske stručne članke objavljuje u časopisu Metodički ogledi. Suautor je udžbenika Etika za 1. razred gimnazije. Članica je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog filozofskog društva.