Home Izdvojeno Kako su nogometaši postali posrnule djevice

Kako su nogometaši postali posrnule djevice

PODIJELITE

Veteranski klub ‘Buna’ organizirao je prvu ‘Umjetničku večer’ u prostoru Zavičajnoga muzeja Vukomeričkih gorica na Ključić Brdu. Članovi Folklornog ansambla ‘Šiljakovina’ svojom su svirkom i čitanjem stihova kajkavske poezije oduševili prisutne goste. -Pjesme koje smo danas predstavili djela su Ivice Smolca i Ksenije Lučan. To su pjesme pisane na kajkavskom jeziku i htjeli smo baš takve pjesme na našem narječju, da budu bliske ljudima koji ih slušaju. Na ovaj način želimo njegovati i očuvati naše narječje. – rekla nam je Ivana Lučan iz FA Šiljakovine.

Umjetnička večer Šiljakovina KVG 1 (3)

Ovaj folklorni ansambl jedino je kulturno-umjetničko društvo s područja Vukomeričkih gorica, a okuplja žitelje Župe Kravarsko, odnosno Šiljakovine, Kozjače, Male Bune, Velike Bune, Ključić Brda i Kravarskog. Suradnja između njih i ‘Veterana posrnule djevice’ ostvarena je zahvaljujući tome što su veterani očevi njihovih članova. Koliko su ovakve manifestacije važne za Brežane, rekao nam je ‘siva eminencija’ breškog nogometa, Zlatko Petrac.

Umjetnička večer Šiljakovina KVG (10)

– U bregima se obično ništa ne događa. Kulturni život je na nuli, odnosno odem u birtiju jednu pa odem u drugu to je sve. Eventualno netko iskoči i organizira se poput FA Šiljakovine. Mislim da smo mi tu malo zakinuti, ali zakidamo se sami. Mi iz posrnule djevice pokušat ćemo to ispraviti u budućnosti . – istaknuo je Petrac.

Umjetnička večer Šiljakovina KVG (4)

VELIKA OBITELJ

Nakon službenog djela večeri, gosti su se preselili u obližnji restoran gdje se druženje nastavilo uz zvonke zvuke tambura FA Šiljakovina. Ovaj dio večeri veterani su posvetili svojim suprugama. – Ovo večeras smo posvetili našim suprugama koje trpe naš nogomet već 20-tak godina. Naše dolaske doma subotom s utakmice igrane u petak. Na ovaj način željeli smo im zahvaliti i pokazati da nismo baš tako loši kako one možda misle.- otkrio nam je Petrac.

Umjetnička večer Šiljakovina KVG 1 (5)

No, njima nije baš uvijek bilo lako tijekom skoro dva desetljeća postojanja kluba. Teško je bilo uskladiti potrebe i želje unutar obitelji, a upravo su tu žene odigrale ključnu ulogu dopustivši svojim muškarcima da uživaju u svojoj strasti za nogometom.

– Dok su bili mlađi bilo je jako teško. Oni su stalno iza utakmica ostajali i feštali, a mi kao mlade žene bile jako ljubomorne. Kad su počeli ići na turnire u Slovačku postale smo još ljubomornije. – otkrila nam je supruga jednog veterana, Ivanka Grđan. No, s vremenom i životnim iskustvom ovi problemi su počeli blijedjeti. Osim što igraju nogomet i dobro se zabavljaju, ‘Bunci’ su većinom dobri supruzi i očevi.

– Ja bih mogla preporučiti svim mladim ženama da ih puste da igraju nogomet jer se oni na njemu ispucaju i nema tu onda problema. – dodala je Ivanka.

Umjetnička večer Šiljakovina KVG (11)

KAKO SMO POSTALI VETERANI POSRNULE DJEVICE

‘Dečki z Bune’ igraju Ligu veterana nogometnog središta Velika Gorica u velikom i malom nogometu, a posjećuju i turnire u ostatku zemlje i inozemstvu. U 19 godina postojanja kluba, dečki su bili na šest studijskih putovanja po Hrvatskoj, a čak deset puta posjetili su Visoke Tatre u Slovačkoj. Tijekom jednog posjeta Slovačkoj zaradili su neobičan nadimak po kojem su i danas poznati.

– Jednog divnog jutra u Visokim Tatrama probudili smo se rano, oko 8 sati, neki smo noć prije bili na pivi, a neki na žestici, kada je jedan naš visoki član rekao ‘Osjećam se kao posrnula djevica’ i ostalo je povijest. – objasnio nam je Petrac.

Umjetnička večer Šiljakovina KVG (2)

Manifestacije poput ove izrazito su važne za društveni život Vukomeričkih gorica, jer osim Breške lige koja se odvija tijekom ljeta u ovom kraju nema puno društvenih događanja. Ovakve inicijative i entuzijasti poput Zlatka zlata su vrijedni za ovaj prirodnim ljepotama bogat kraj. Nadamo se da će organizatori održati obećanje i da će ‘Umjetničke večeri’ kao i Liga Vukomeričkih gorica postati svojevrsni brend ovoga kraja, ali i Velike Gorice i cijelog Turopolja.