Home Izdvojeno Kakav dan! U 10:42h pomrčina sunca, a u 23:45h stiže proljeće!

Kakav dan! U 10:42h pomrčina sunca, a u 23:45h stiže proljeće!

PODIJELITE

Ovaj tjedan prepun je astronomskih zanimljivosti. Iako bi one prvenstveno bile zanimljive samo astronomima, ovaj put te su pojave, zbog svojih posebnosti, jako zanimljive i svima nama.

polarna

Jedna od najvećih zanimljivosti bila je pojava polarne svjetlosti, koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti čak i iz naših krajeva. Neki fotografi su tu, za naše krajeve vrlo rijetku pojavu, uspjeli fotografirati sa Sljemena, vrha zagrebačke Medvednice. To je bilo moguće zbog vrlo jake sunčeve aktivnosti, odnosno zato što je Zemlju „pogodila“ jaka solarna oluja.

Autotim

PROLJEĆE RANIJE STIŽE

Sljedeća astronomska pojava koja obilježava dolazak proljeća događa se svake godine. Riječ je o proljetnom ekvinociju, tj. ravnodnevnici. To je trenutak kada se Sunce nalazi u nebeskom ekvatoru, odnosno, kada stigne u svoju točku ravnodnevicu. Taj trenutak događa se svakog proljeća i svake jeseni, pa govorimo o proljetnom i jesenskom ekvinociju. Tada dan i noć traju jednako, tj. 12 sati. Ljudi koji su kroz povijest promatrali nebo, koristili su takve dane za obilježavanje vremenskih razdoblja, kao što ih i mi koristimo za označavanje godišnjih doba. Ove godine proljeće nam dolazi nešto ranije, točnije u petak 20. ožujka u 23:45 sati.

supermjesec

Osim ravnodnevnice, te se noći događa i „Super mjesec“. Mjesec je u perigeju, što znači da je oko 50000 km bliže Zemlji i oko 30% sjajniji. No, nažalost, Mjesec ovih noći nije vidljiv na našem nebu, tako da se ta pojava neće vidjeti iz naših krajeva.

NE GLEDAJTE POMRČINU

Najzanimljivija pojava koje će se dogoditi 20. ožujka je djelomična pomrčina Sunca. Mjesec će u petak ujutro u 9:33h početi prekrivati Sunce. Maksimum pomrčine Sunca će biti oko 10:42h, kada će Mjesec prekriti 58% sunčeva diska, a kraj pomrčine je u 11:53h. Potpuna pomrčina Sunca biti će vidljiva sa Farskih otoka, no i djelomična pomrčina je dovoljno uzbudljiv spektakl za pogledati.

pomrčina1

Pomrčinu Sunca nikako nemojte gledati golim okom ili nekim optičkim pomagalom, poput dalekozora, bez primjerene zaštite. Gledanje pomrčine kroz tražilo fotoaparata jednako je opasno, opekotine od Sunca mogu izazvati potpuno sljepilo, tako da budite krajnje oprezni. Sunčane naočale također nisu primjerene za gledanje pomrčine jer filter kroz koji gledamo pomrčinu trebao bi biti puno tamniji, poput npr. tamnog stakla sa maske za varenje.

Jedan od načina za gledanje pomrčine je i projiciranje Sunca na papir na principu prvih fotoaparata tzv. Camere obscure. Za bezbrižno gledanje pomrčine Sunca, najbolje bi bilo potražiti neko organizirano gledanje ili je pratiti preko prijenosa uživo na internetu.