Home Izdvojeno Još jedna zelena zastava u Velikoj Gorici

Još jedna zelena zastava u Velikoj Gorici

PODIJELITE

Ovoga prijepodneva još je jedna Velikogorička institucija dobila zelenu zastavu. Dječji vrtić Žirek status eko škole dobio je 13. svibnja ove godine, a danas prijepodne svečano je podignuta eko zastava. Ova zelena zastava potvrda je za vrtić koji kroz različite akcije među dječjim skupinama potiče na brigu o okolišu od malih nogu. Zadovoljili su međunarodne smjernice i kriterije da se ovaj uspjeh ostvari. Neki od programa koje su pokrenuli u svom vrtiću su ‘Otpad i recikliranje’, ‘Otpad,skriveno blago’, ‘Dan zahvale za plodove zemlje’, ‘Zdravlje i zdrava hrana’, te ‘Za manje otpada’.
– Puno posla treba da dođe do ovoga, rad na ekološkoj svijesti, rad s djecom, zbrinjavanje otpada i sve ostalo uz ekologiju što mi radimo cijelo vrijeme. Sada smo to sve oblikovali i stavili u okvire kako bismo mogli dobiti taj status. To je kod nas način života, tako da je pokretanje ove priče bilo logično. – rekla nam je Sandra Crnić, ravnateljica vrtića.

DV Žirek zelena zastava KVG (2)

Naš Grad se sve više definira kao eko grad uz pomoć pojedinih obrazovnih ustanova. Udruga Lijepa naša nacionalni je koordinator te Udruga koja je kroz međunarodne programe zaslužna za davanje eko statusa velikogoričkim i ostalim hrvatskim  obrazovnim ustanovama.
– Velika Gorica jedan je od najboljih gradova što se tiče ekologije jer ima sve ustanove od vrtića do visokoškolskih ustanova koje imaju status eko škole. Velika Gorica je druga u Hrvatskoj po broju ustanova koje su proglašene eko školom. Potrebno je puno truda kako bi se dobio ovaj status, treba se raditi određeni rad i metodologija barem godinu dana, unutar i izvan kurikuluma. Treba uključiti roditelje, lokalnu zajednicu i sve zaposlenike vrtića te samu djecu. – izjavila je Teuta Skorin, članica Udruge Lijepa Naša.

DV Žirek zelena zastava KVG (1)

Status eko škole mogu dobiti obrazovne ustanove, a u Hrvatskoj ih je za sada 305. Zelenu zastavu Dječjeg vrtića Žirek podigao je gradonačelnik Dražen Barišić uz novog kuma zastave – gospodina Vjekoslava Kosa. Ovi projekti razveselili su institucije, a posebno najmlađe stanovnike našeg grada.
– Djeci je ovo jako interesantno, jako zanimljivo i jako se tome vesele. Mogu reći da su se jako lijepo uključili, a tu su sad i roditelji koji reagiraju. Na taj način od maloga krećemo jer oni će time okrenuti svijest svojih roditelja tako da i oni počnu ekološki razmišljati. U ovom slučaju idemo od malih prema starijima, a ne obrnuto. – dodala je Crnić.

Kada se s ekološkim aktivnostima krene od malena, to postaje način života. Čestitamo Dječjem vrtiću Žirek na postignutom statusu i podignutoj zastavi.