Home Zanimljivosti Još jedan hrvatski apsurd

Još jedan hrvatski apsurd

PODIJELITE

Prema Uredbi za snimanje iz zraka, svatko tko želi snimati dronom mora to snimanje i najaviti Državnoj geodetskoj upravi i to 15 dana ranije. Potrebno je ispuniti određene formulare i platiti državne takse, a ako se to sve propusti učiniti, tu je kazna od 25 tisuća kuna, piše vijesti.rtl.hr.

-Vi ste onda iste te snimke dužni donijeti istom tom DGU-u da vam odobre. U komisiji koja odobrava se nalaze predstavnici ministarstva obrane i predstavnici državne geodetske uprave.-rekao je za RTL Dražen Tomić, glavni urednik portala ICTbusiness.info.

Povjerenstvo se sastaje dva puta mjesečno, što predstavlja problem onima koji rade u medijima.Fontana - Trg Stjepana Radića - zrak (1)

-Ako radite za stranu medijsku kuću, kao što je u mojem slučaju, vi nemate tih 15 dana niti unaprijed niti čekati da vam se odobri. Vi morate tu vijest isti dan pustiti van.- rekao je Marijan Vrdoljak, operater bespilotne letjelice.

Prema uredbi, televizije s nacionalnom koncesijom, poput RTL-a, jedine mogu snimke objavljivati bez zahtijeva u izvanrednim događanjima – iako ona nisu definirana.

-Znači državna geodetska uprava u biti krši sva pravila Europske unije o konkurentnosti i ravnopravnosti natjecanja na tržištu.- dodaje Vrdoljak.

Više o ovom, još jednom u nizu hrvatskih apsurda pročitajte OVDJE.