Home Izdvojeno Jeste li se cijepili?

Jeste li se cijepili?

PODIJELITE
foto: ilustracija

Ambulanta u Črnkovcu dobila je 150 doza cjepiva protiv gripe, a dosad se cijepilo stotinjak građana. Nekad je interes bio puno veći, pa se znalo naručiti i do 400 doza. Zadnjih godina proširio se negativan stav prema cijepljenju protiv gripe jer se tvrdilo da cjepivo može izazvati opasne nuspojave.

– Ja ovom prilikom moram upozoriti da takvo razmišljanje nije dobro. Svi kronični bolesnici i starije osobe sa slabim ili oštećenim imunitetom trebale bi se cijepiti. Ja se svake godine cijepim i mislim da se na taj način može izbjeći jedna bolest koja može biti vrlo teška – rekao nam je Stjepan Zagorac, liječnik obiteljske medicine.

Gripa može stvoriti velike probleme i zakomplicirali zdravstveno stanje plućnim i srčanim bolesnicima, dijabetičarima i starijim osobama, a najugroženije skupine mogu se besplatno cijepiti u ordinacijama obiteljske medicine. – Ovo cjepivo je potpuno besplatno za sve bolesnike starije od 65 godina, za kronične bolesnike, zdravstvene radnike i trudnice – objasnio je Zagorac.

cijepljenje-4

Cijepljenje protiv Gripe stvar je pojedinca i ne predstavlja problem za širu zajednicu, no cijepljenje protiv zaraznih bolesti nešto je sasvim drugo. Zbog loše procijepljenosti stanovništva, mogle bi se pojaviti neke bolesti za koje se smatralo da su u ovom djelu svijeta iskorijenjene.

– Mislim da se treba cijepiti i slušati struku koja se time bavi i ima daleko relevantnije podatke od onih prezentiranih u medijima. Podaci koji su bazirani na znanstvenoj osnovi ipak su važniji i relevantniji od novinskih napisa i priča – istaknuo je naš sugovornik.

Za goričko područje naručeno je 3220 doza cjepiva koje su podijeljene po ordinacijama obiteljske medicine. Ako se želite cijepiti dovoljno je nazvati svoga liječnika i provjeriti ima li cjepiva te dogovoriti termin.