Home Vijesti “Jedna od pet žena će dobiti moždani udar”: Forum žena podsjetio na...

“Jedna od pet žena će dobiti moždani udar”: Forum žena podsjetio na obilježavanje Dana crvenih haljina

Danas je dan kada nosimo crveno i podržavamo borbu protiv moždanog udara u žena

PODIJELITE

Forum žena Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica podsjetio je javnost da se danas obilježava Dan crvenih haljina, dan kada nosimo crveno i podržavamo borbu protiv moždanog udara u žena.

Ova javnozdravstvena i edukativna akcija organizira se peti, jubilarni put diljem Hrvatske. Osnovni cilj akcije “Dan crvenih haljina” je podizanje svijesti javnosti o posebnostima rizičnih čimbenika moždanog udara u žena, na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma te potrebu promjena načina života i navika, kao i edukacija o simptomima i važnosti brze reakcije okoline. S obzirom na obilježavanje ovog dana, Forum žena GO SDP-a poslao je priopćenje koje prenosimo u ostatku teksta.

Nepobitna je činjenica da se moždani udar može dogoditi svakoj od nas bez obzira na životnu dob i da od njega umire veći broj žena nego muškaraca. Međutim, nepobitna je i činjenica da ga je moguće i spriječiti brigom o svome zdravlju i zdravim životnim navikama kako bi smanjili mogućnost moždanog udara. Svaka od nas zna barem nekoga tko je preživio ovu tešku bolest i brojne posljedice s kojima se dalje mora živjeti. Moždani udar velika je opasnost za žene, jer svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, a u dobi od 20 do 39 godina moždani udar je dva puta češći u žena nego kod muškaraca. 

Za ovu prigodu nas je prim. dr. sc. Svjetlana Šupe, neurologinja, subspecijalistkinja intenzivne medicine i članica Organizacijskog odbora “Dan crvenih haljina” upozorila na zabrinjavajuće podatke: svaka četvrta osoba tijekom života pretrpi neki oblik moždanog udara, jedna od 5 žena će dobiti moždani udar, svake 4 minute jedna osoba u svijetu umre od moždanog udara, jedna od 3 žene će umrijeti od moždanog udara, moždani udar je vodeći uzrok invaliditeta.

Ono čemu nas neurologinja Šupe podučava, sa svrhom edukacije i pomoći ženama, je da se preko 80% moždanih udara može spriječiti prepoznavanjem, kontrolom, prevencijom i liječenjem rizičnih čimbenika za moždani udar uz izmjenu načina života i prehrambenih navika.

Postoji 10 ključnih rizičnih čimbenika za moždani udar (MU) na koje se može utjecati: povišeni krvni tlak, povećane masnoće u krvi, šećerna bolest, poremećaji srčanog ritma, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, povećana tjelesna masa, fizička neaktivnost, sjedeći način života, način prehrane. Isto tako napominje kako je važno prepoznati najčešće simptome moždanog udara, a koje opisuje akronim GROM! Međutim, kod žena postoje i posebni, nespecifični simptomi: iznenadne promjene ponašanja i stanja svijesti (uznemirenost, zbunjenost i dezorijentacija, nagla pospanost, nesvjestica), nagla glavobolja, nestabilnost, mučnina uz povraćanje, štucanje, opća malaksalost, epileptički napadi, iznenadno lupanje srca… 

Neurologija Šupe naglašava što svaka žena može učiniti već danas i na koje sve načine možemo prevenirati i značajno smanjiti rizik nastanka moždanog udara te savjetuje da budemo: tjelesno i društveno aktivne, redovito vježbamo, uvedemo pravilnu i redovitu prehranu bogatu voćem i povrćem, a smanjimo unos soli, šećera i masnoća, pri čemu ističe vrijednost „mediteranskog tipa prehrane“. 

Slijedom porazne statistike o broju žena koje umiru od moždanog udara, pozivamo Goričanke da idu na preventivne neurološke preglede, nauče prepoznati simptome upozorenja i odmah zatraže pomoć, jer je pravovremena reakcija i svaka minuta ključna za ishod!