Home Izdvojeno Jaka veza s Reneom

Jaka veza s Reneom

PODIJELITE

U Tjednu sjećanja na Vukovar, velikogorička Udruga VG STUDENT organizira književnu večer “Jaka veza”, posvećenu Reneu Matoušeku. Književna večer bit će održana u srijedu, 13. studenog u 18 sati u knjižnici Galženica.

Rene Matoušek rođen je u Vukovaru 1958. Ubijen je u rodnom gradu u studenome 1991. godine, a identificiran nakon 11 godina i pokopan 22. studenoga 2002. u Aleji hrvatskih branitelja u Vukovaru.

PRVA KNJIGA OBJAVLJENA U VELIKOJ GORICI

Za vrijeme studija stomatologije, prije tridesetak godina, Rene je boravio u majčinoj obitelji Brigljević u Velikoj Gorici i bio vrlo aktivan u kulturnom životu grada. Prva njegova knjiga Jaka veza objavljena je 1980. godine u izdanju Narodnog sveučilišta u Velikoj Gorici, u novopokrenutoj Biblioteci Albatros.

–  Osim pjesama pisao je priče i feljtone i objavljivao ih u novinama i časopisima. Intelektualac, humanist, kozmopolit i domoljub znao je i (duboko) osjećati (i predosjećati!) i misliti i pisati  –  kaže mr. sc. Marija Ivanović.

rene1

Zahvaljujući Reneovoj ujni Veri Brigljević, brižnoj skupljačici svih njegovih tragova, otrgnuti su zaboravu mnogi stihovi i zanimljivi zapisi razasuti po papirićima i bilježnicama.

Na književnoj večeri posvećenoj Reneu, sudjeluju učenici OŠ J. Habdelića.