Home Izdvojeno Ispred naše čitateljice se našla zmija dugačka pola metra: Pitali smo biologinju...

Ispred naše čitateljice se našla zmija dugačka pola metra: Pitali smo biologinju radi li se o otrovnici

PODIJELITE

Naša čitateljica iz Strušca Posavskog jutros je susrela zmiju. Njezin suprug opazio je da se nešto kreće ispod većeg bloka betona, pa kada su ga pomakli, ukazao se puzajući stvor.

“Pedesetak centimetara je bila dugačka. Kada me je opazila, dignula je glavu i pratila moje pokrete”, rekla je.

Fotografiju smo poslali biologinji Ivi Čupić i zmija je odmah identificirana. “Ovdje je riječ o smukulji (Coronella austriaca), beozopasnoj vrsti za ljude koja je kao i većina ostalih naših zmija korisna u okućnici. Strogo je zaštićena vrsta, što znači da je njeno uznemiravanje zabranjeno. S obzirom da je ljudi često zamijene za riđovku, lako stvori bespotreban strah. Ovom pogoduje i činjenica da će se rado braniti ugrizom ako ju se pokuša uznemiravati (dirati), što dodatno uplaši ljude jer pretpostave da je otrovnica. Naravno, njezin ugriz nije opasan, a kada je se sretne (vrijedi za svaku zmiju), dovoljno je dati joj prostora da se sama udalji”, kazala je.

Zmije su životinje korisne za vrt

Čupić dodaje da bi veći broj zmija samo potencijalno donio korist jer bi radio bolju kontrolu glodavaca u blizini ljudi. “Nije vezano za samo ovu vrstu, nego i za sve naše vrste, ali prisustvo zmija u okućnicama donosi više koristi nego štete ljudima upravo kroz kontrolu glodavaca”, rekla nam je.

Biologinju Čupić inače možete zapratiti na Instagramu gdje se bavi zanimljivim temama iz životinjskoga svijeta.