Home Izdvojeno INTERVJU Blizanke Monika i Ema Cipra dokaz su da je tradicija štrikanja...

INTERVJU Blizanke Monika i Ema Cipra dokaz su da je tradicija štrikanja i heklanja itekako spojiva s modernim!

Često su mijenjale adrese - od Mostara do Norveške. Obiteljski dom i mirnu oazu pronašle su u Buševcu, gdje nastaju kreativni komadi odjeće branda Cipra

PODIJELITE
Foto: Cipra/Facebook

Da su pandemija i karantena u mnogima probudile zaboravljene hobije, kreativnost i razne aktivnosti dokaz su simpatične blizanke s adresom u Buševcu – Ema i Monika Cipra. Inače stručne specijalistice inženjerke informacijskih tehnologija, u ovom su periodu mogle više vremena posvetiti hobijima. Tako su štrikanje i heklanje – prekrasnu tradiciju pretvorile u zanimljiv obiteljski biznis. Riječ je o unikatnim komadima odjeće poput vesti, torbi, šlapica za bebe, haljinica i prozračnih topića s dizajnerskim potpisom “Cipra”.

Pletenjem su se počele baviti još u djetinjstvu. Rođene u Mostaru, no većinu života provele su u Zagrebu, kojeg su prije pet godina odlučile zamijeniti ni manje ni više – nego našim divnim turopoljskim krajem, u Buševcu!

S 12 godina preselile smo se iz Mostara u Zagreb gdje smo živjele do prije nekih pet godina. Promijenile smo puno adresa, od one u Orebiću na Pelješcu, pa do Norveške! Stoga nam je najteže pitanje bilo otkuda smo. Još uvijek nam je ostalo malo mostarskog naglaska – kroz osmijeh nam priča Monika Cipra.

Talentirane blizanke su kroz djetinjstvo i odrastanje pohađale glazbenu školu i svirale klavir, a istovremeno su trenirale su čak i kajak na Jarunu!

Dok smo još svirale, profesor klavira smijao bi nam se kako ćemo svirati sa žuljevima na rukama koje smo dobije na treninzima. Nakon što smo završile Privatnu umjetničku gimnaziju, gdje smo imale razne radionice; od likovne, scenske, filmske umjetnosti do fotografije, krenule smo na studij geologije na PMF-u, da bi na kraju završile studij informacijskih tehnologija u Velikoj Gorici. I tu polako počinje naša turopoljska priča! Uvijek smo išle za onim što nas je u tom trenutku veselilo i stigle se posvetiti te prilagoditi svemu, no sve nas je vodilo vraćanju tradiciji i želji da kreiramo nešto unikatno, da spojimo starinu i moderno, jer to je itekako moguće, i ne biste vjerovali, veoma atraktivni komadi odjeće nastaju kad se sestra Ema i ja uhvatimo pletećih igli.

Moniki i Emi jako se svidio mirniji život kakav nudi turopoljski kraj. U Buševcu žive s bratom, dok njihovi roditelji rade i žive u Slavoniji već desetak godina, a na oglas kuće u kojoj su stvorile obiteljski dom i mirnu oazu kreativnosti naletjele su sasvim slučajno!

Svidjela nam se lokacija u prirodi, mirno mjesto, više vremena za posvetiti se sebi i brzo smo se prilagodile kao da smo cijeli život ovdje. Svi naši prijatelji su se čudili kako smo otišle iz Zagreba, ali mi uvijek odgovorimo da nam je prije trebalo 20 minuta pješice do centra Zagreba, a sad nam je potrebno samo 20 minuta automobilom zbog odlične prometne povezanosti. Do Velike Gorice praktički i ni ne trepnemo koliko je blizu. Za ništa ne bi mijenjale mir koji imamo u Buševcu, gdje se osjećamo kao da smo cijele godine u vikendici u prirodi i to nam daje više mogućnosti, prostora za kreativnost. Jedna zanimljivost vezana za preseljenje je i ta, da se nisam preselila ne bih ni upoznala sadašnjeg dečka, koji živi dvije kuće dalje od mene!

Monika ističe kako su ih upravo taj mir i osjećaj slobode koji u Buševcu imaju preokrenule njihov stil života, a vjerojatno i potaknuli na bavljenje hobijem koji im je postao i posao. Uz dizajniranje pletenih odjevnih proizvoda, inače njihovog hobija iz djetinjstva, više vremena blizanke su imale posvetiti ostalim hobijima, uključujući i stalni boravak u prirodi, vožnja bicikla, rola, putovanja, DIY projekte uređivanja kuće i okućnice, sadnja voćki i povrća – umjesto dosadašnjih izlazaka i shoppinga.

Nama je pletenje jedna vrsta joge, opuštajuće i kreativno, a tako i crpimo ideje! Jednostavno zamislimo u glavi, krenemo i spontano nam se rađaju nove ideje. Nikako ne volimo biti ograničene, niti stavljati u kalup, pa tako nijedan odjevni predmet ili modni dodatak koju ispletemo ne ponavljamo na isti način. U obzir dolazi jedino druga boja ili druga tehnika pletenja. Kod narudžbi izlazimo klijentima u susret, primamo prijedloge i skupa se dogovaramo oko modela i boja kako bi završni proizvod zadovoljio potrebe i želje klijenata, jer je naše vrijeme tada posvećeno samo njima, uloženo je puno truda i ljubavi. Tako da su i naši kupci oni koji cijene vrijednost ručnog rada, jedinstvenost, kvalitetu i dugotrajnost takvih proizvoda, praktičnost i udobnost.

Prva stavka u procesu pletenja je izbor materijala, ujedno i najvažnija. Uvijek je naglasak na materijalima, pri čemu su sestre Cipra izuzetno ekološki osviještene. Posebno veseli činjenica da ove djevojke udahnjuju novi život tradicionalnim vještinama kojima su se ponosile neke prijašnje generacije, a koje nikako ne bi trebale pasti u zaborav…

Koristimo samo prirodna, obnovljiva vlakna poput pamuka, finije vune merino i alpake, te čiste vune. Održiva, spora moda se tek zadnjih godina počela primjenjivati i na domaćem tržištu. Naš je cilj i da kroz svojevrsnu edukaciju dodatno osvijestimo naše kupce prema kvalitetnim i unikatnim proizvodima te promišljenoj kupnji, za razliku od dosadašnje masovne i brze mode. Planiramo nastaviti u ovom smjeru stvarati i kreativno se izražavati, stvarajući unikatne proizvode visoke kvalitete, te se tako želimo približiti i kupcima u inozemstvu.

Čitavi pletački opus ovih kreativnih mladih djevojaka možete zapratiti na Instagram profilu Cipra studio, te ‘baciti’ lajk na Facebook stranicu Cipra.

S obzirom na to da su svi komadi ručni rad, cijene variraju ovisno o veličini i potrebnom vremenu izrade modela, kao i o razini zahtjevnosti. Unikatne rukotvorine zahtijevaju određeno vrijeme, pa svakom komadu kojeg ispletemo pridajemo puno pažnje, pridavajući pozornost na svaki detalj. Ovisno o tome što pletemo, proces izrade traje između četiri i deset dana.

Nama su se izuzetno svidjeli njjihovi pleteni topići i torbice, stoga nimalo ne sumnjamo da će i vama nešto zapeti za oko. Slobodno im se obratite ako želite unikatan i kvalitetan odjevni predmet ili modni dodatak izrađen s puno ljubavi.

Za kraj ovog divnog intervjua, djevojke su poručile našim čitateljima da zavire u vlastitu kreativnost jer bi se itekako mogli iznenaditi!

Treba biti pozitivan, otvoren i ne bojati se promjene. Želimo da pronađete zadovoljstvo u svakodnevnim stvarima. Možda baš u tom kreativnom kutku ‘leži’ privlačna ideja, pa od hobija dođete do otvaranja vlastitog obrta. I same smo svjesne koliko su vremena u kojima živimo neizvjesna, od cijele situacije s koronom i potresima, pa i novonastale situacije u Europi. Posao koji radimo čini nas ispunjenima, stoga se nadamo se da ćemo vas barem malo motivirati da krenete u vlastite pothvate!