Home Gospodarstvo Inovativni projekt gospodarenja šumama i vodama Velike Gorice

Inovativni projekt gospodarenja šumama i vodama Velike Gorice

PODIJELITE

Na projektu ‘Participativno upravljanje prirodnim resursima’ zajedno će raditi Grad Velika Gorica, Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), udruga ODRAZ, Zelea mreža aktivističkih grupa (ZMAG) i Udruga gradova.

Projekt je namijenjen uključivanju građana, udruga civilnog društva i svih ostalih sudionika u zajedničko donošenje politika i provedbu politika gospodarenja prirodnim resursima na području jedinica lokalne samouprave.

-Pokušat ćemo što bolje, što temeljitije i što ranije uključiti građane u procese za koje se čini da bi u Velikoj Gorici mogli biti bitni i za građane i za gospodarstvo i prije svega za okoliš. Smatramo da su građanima bitne dvije teme, a to su gospodarenje šumama i gospodarenje vodama. Putem javnog poziva pozvat ćemo zainteresirane građane da se uključe u suradnju. Partneri ZMAG i Grad Velika Gorica u svoj rad uključit će i volontere. Pratit ćemo i stavove i mišljenja građana o civilnom društvu i o vlastitoj odgovornosti. Nadamo se da će za dvije godine istraživanje pokazati veću razinu svijesti i veću spremnost građana da se osobno angažiraju.- rekla jeizvršna direktorica Udruge DOOR Maja Božičević Vrhovčak.

-Velika Gorica je bogata prirodnim resursima poput šuma i voda. O njima moramo brinuti i ponašati se odgovorno. Imamo potrebu transparentnosti donošenja dokumenata koji će utjecati na gospodarenje tim resursima. Ovdje su uključeni i struka i javnost. Velika Gorica je ponosna što može ovako nešto promovirati i afirmirati druge gradove. Želimo da ovakvih projekata u budućnosti bude još više. – rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice prilikom potpisivanja Ugovora o partnerstvu.

-Nastojimo uključiti građane od donošenja projekta do njegove realizacije i praćenja. Drago nam je što smo dio ovog projekta i veselim se budućoj suradnji na inovativnim projektima.-rekla je Lidija Pavić Rogošić iz Udruge ODRAZ.

-Već 15 godina sudjelujemo na civilno-ekološkoj sceni sa nizom edukacijskih i ekoloških projekata. Veselimo se suradnji. – rekao je Mato Šišak ispred Udruge ZMAG.

Projekt se provodi u sklopu IPA 2012 ‘Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima’.