Home Izdvojeno Igrat će se i crtati: Počeo je Dječji tjedan

Igrat će se i crtati: Počeo je Dječji tjedan

PODIJELITE

Akcija „Velika Gorica – prijatelj djece“ nastavlja se i ove godine obilježavanjem Dječjeg tjedna od danas do petka, 3. listopada. Kao i dosadašnjih godina tijekom cijeloga tjedna događat će se aktivnosti namijenjene djeci – izložbe, tribine, igre, zabavni sadržaji, Dan bez zvona i ocjena u školama.

djecji2

Svake godine u Dječjem tjednu sudjeluju najmlađi iz velikogoričkih vrtića i škola, predstavnici Centra za odgoj i obrazovanje, Centra za djecu, mlade i obitelj te dječjih udruga. A što najmlađima predstavlja njihov tjedan? Adrijana kaže da će malo učiti, a više se igrati, dok Rebeka dodaje kako djeca u svom tjednu trebaju uživati jer on se održava samo jedanput godišnje. Patricija će s kolegama iz razreda crtati i o tome puno pričati.

akcija_skolarac2

Julijan napominje kako je Dječji tjedan odlična prilika za igru jer je inače pretrpan obavezama za školu. Nada se i medalji na skorim košarkaškim natjecanjima.

– Igrat ću se s prijateljima, ali i ići na treninge. S obzirom da mene i kolege u Košarkaškom klubu Gorica očekuje natjecanja u Dubravi i Šibeniku, nadam se osvajanju prvog mjesta – ispričao nam je Julijan.

Dječji tjedan otvorio je gradonačelnik Dražen Barišić dodijelivši u Muzeju Turopolja nagrade najboljim pristiglim radovima za izradu Dječjeg kulturopoljskog vodiča.

djecji1

– Ove smo godine odabrali temu Dječja kultura i logično je bilo onda da otvorenje Dječjeg tjedna imamo u Muzeju Turopolja gdje je sublimirana naša kultura i povijest. Puno se djece ovdje okupilo, kao i predstavnici različitih institucija koji se u odgoju i obrazovanju brinu za djecu – rekao je Barišić.

Cilj ovogodišnjeg Dječjeg tjedna jest podsjetiti odrasle na važnost bavljenja dječjom kulturom, a djecu dodatno usmjeriti upoznavanju kulture i umjetnosti naglašavajući kreativnost kao bitnu odrednicu dječjeg razvoja. Gradonačelnik ističe kako je dobrobit djece na prvom mjestu, te da je Velika Gorica prijatelj djece čemu svjedoči i projekt dječjeg vrtića u Velikoj Mlaki.

– Taj dječji vrtić bit će najveći u Hrvatskoj, a njegova je gradnja već napredovala. Tu je i osnovna škola u Novom Čiču na kojoj će se uskoro nastaviti radovi. Otvorit ćemo radove i na još jednom dječjem vrtiću u Velikoj Gorici, te nadogradnju vrtića u Pocekovićevoj ulici – naglasio je.

djecji13

Koordinacijski odbor Akcije dogovorio je okvirni program koji podrazumijeva bavljenje dječjom kulturom iz različitih perspektiva koje se odnose na život djece. Uz djecu, u pripremi i provedbi akcije sudjeluju odgojitelji, nastavnici i stručni suradnici koji koordiniraju aktivnostima tijekom cijelog tjedna.