Home Izdvojeno I ove godine Dionizijske svečanosti donose bogat program za sve uzraste

I ove godine Dionizijske svečanosti donose bogat program za sve uzraste

PODIJELITE

Festival antike ”Dionizijske svečanosti” i ove će godine vladati Andautonijom, i to dva dana. 9. i 10. rujna sve će biti u znaku staroga Rima. Izviđači TUR-a, gladijatori iz Pule i aqua bikeri iz Varaždinskih Toplica okupit će se u petak 9. rujna u Ščitarjevu oko 15 sati. Ondje će podignuti logor i šatore u kojima će prenoćiti te održati školu gladijatora i pripremiti se za glavnu svečanost. Program za posjetitelje počinje u nedjelju oko 13 sati i trajat će sve do 20.30 sati. U tri navrata prikazivat će se gladijatorske borbe, zaigrat će se antički nogomet i balote te će biti predstavljen hrvatski konj Posavac, kao i povijest konja i način na koji su ih koristili Rimljani.

-Pokazalo se da je za publiku dobro ponavljati program kroz dan jer ne dođu uvijek svi u isto vrijeme. Ovako mogu vidjeti u cijelosti sve što smo za njih pripremili, bez da išta propuste. -rekao nam je Mladen Zagorac, predsjednik Udruge ”Andautonija” koja organizira Dionizijske svečanosti.Dionizijske-svecanosti-2015-51.jpg

Na rimskoj tržnici posjetitelji će moći vidjeti čime su sve Rimljani nekada trgovali – od voća i povrća, meda, vina do raznim drvenih predmeta. Za raznoliku ponudu pobrinuti će se lokalni OPG-ovi i gospodarstvenici iz LAG-a Zrinska gora-Turopolje.

Raznolik program upotpunit će i vožnja trijumfalnim kolima, moći ćete gađati iz luka i strijele te vidjeti kako rade kovači, lončari i klesari.

-Svake godine se u nečemu natječemo. Ove godine odlučili smo se natjecati u pečenju patke. Sudjelovat će naše Društvo žena, nogometni klub, DVD, lovci, umirovljenici i predstavnici Osnovne škole. – rekao nam je Mladen Zagorac.

Više informacija o gladijatorima, njihovu životu, načinu borbe, ali i razlogu nestanka te poveznici sa Ščitarjevom pronaći ćete na velikim panoima koji će biti postavljeni u Anadutoniji.

Kako je bilo prošle godine na manifestaciji, pogledajte u foto galeriji.

[print_gllr id=30176]