Home Vijesti HZJZ: “Ako se zaraze, cijepljeni imaju manje šanse da zaraze druge oko...

HZJZ: “Ako se zaraze, cijepljeni imaju manje šanse da zaraze druge oko sebe”

Za tjedan dana svi zaposlenici u državnim i javnim službama morat će imati covid potvrde, kao i građani koji budu koristili njihove uslugama i dolazili u njihove prostore

PODIJELITE

U radio emisiji Hrvatskog radija su se javnosti obratili zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin te predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković. Šimetin je govorila o cijepljenju i o tome kako je interes porastao te da se pokazalo kako brojni tek sada dolaze na prvu dozu nakon dužeg čekanja od početka perioda cijepljenja.

Šimetin je napomenula kako osobe koje su cijepljene se mogu zaraziti, no kod njih su 10 puta manje šanse da se to dogodi. Osim toga, cijepljene osobe koje se i zaraze su puno kraće zarazne, ako razviju simptome oni su obično mnogo slabiji te imaju mnogo manje šanse da zaraze druge ljude za razliku od necijepljenih.

Navodi kako je i dalje velik broj ljudi prosvjetnih radnika koji odbijaju cijepljenje, ali i onih zaposlenih u javnim službama. Predsjednika školskog Sindikata Preporod Željko Stipić na to dodaje kako treba sagledati koje će biti posljedice uvođenja covid potvrda za obrazovni sustav. Međutim, nisu sigurni da će se tom mjerom suzbiti broj oboljelih. Smatraju kako selektivno uvođenje covid potvrda ne rješava problem te da je logično da je krenulo s zdravstvom i socijalom. Također, covid potvrde, dodaje Šimetin, omogućuju barem nekakvo kretanje umjesto da se ponovno sve potpuno zatvara.