Home Gospodarstvo HTZ daje 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za organizaciju događanja u Hrvatskoj

HTZ daje 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za organizaciju događanja u Hrvatskoj

PODIJELITE

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je Javni poziv za potpore događanjima u 2018. godini, putem kojeg će se dodjeljivati bespovratna novčana sredstva u iznosu od 6,5 milijuna kuna kroz tri glavne mjere programa i to za događanja u Hrvatskoj od međunarodnog, nacionalnog ili regionalnog značaja kao glavnog motiva dolaska turista u destinaciju.

– Odlični turistički rezultati ostvareni u siječnju najbolji su pokazatelj kako atraktivne
manifestacije pozitivno utječu na rast turističkog prometa u pred sezoni. Ovim putem
pozivam sve organizatore događanja da se jave na raspisani Javni poziv i kvalitetnim
sadržajem unaprijede i obogate turističku ponudu pojedine uže ili šire destinacije, ali i
Hrvatske u cjelini. Ove godine posebno će se financijski poduprijeti kvalitetna događanja koja se organiziraju u pred i posezoni jer nam je krajnji cilj cjelogodišnje poslovanje u turizmu – izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić.

Za mjeru „TOP događanja“ osiguran je iznos od 3,5 milijuna kuna. Riječ je o događanjima za koja se procjenjuje da su motiv dolaska najmanje 10.000 posjetitelja, a koja su od iznimne turističke vrijednosti i velikog utjecaja za privlačenje gostiju u određenu destinaciju. Jaka atrakcijska osnova i dobra posjećenost predstavljaju preduvjet dodjele ove vrste potpora, a događanja koja će ostvariti podršku trebaju osigurati medijsku pozornost, komunicirati pozitivne doživljaje, pridonositi ukupnom jačanju snage brenda hrvatskog turizma te pružati motiv dolaska turista, posebice u razdoblju pred i posezone.

Za mjeru „Događanja u predsezoni i posezoni“ osiguran je iznos od 2 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima namijenjenim za događanja koja doprinose razvoju atraktivne i konkurentne destinacijske ponude s dodanom vrijednošću u razdoblju pred i posezone (PPS razdoblju) na području cijele Hrvatske – na turistički razvijenim i nerazvijenim područjima.

Iznos od milijun kuna osiguran je za mjeru „Nacionalna i regionalna događanja“. Riječ je o događanjima koja se održavaju u bilo kojem razdoblju godine, a koja doprinose unapređenju i obogaćivanju turističkog proizvoda pojedine destinacije i Hrvatske u cjelini, razvoju sadržaja, povećanju ugostiteljskog i drugog turističkog prometa, jačanju snage brenda hrvatskog turizma i stvaranju prepoznatljivog imidža hrvatskog turizma.

Vrednovanje i odabir događanja obavit će se sukladno kriterijima propisanima Javnim
pozivom, a odluku o izboru događanja koja će dobiti potporu te o visini potpora donijet će
Turističko vijeće HTZ-a. Navedeni Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Hrvatske
turističke zajednice, a prijave se zaprimaju do 12. ožujka 2018.