Home Izdvojeno Hrvatske vode: ”Korana i Kupa u ekstremnim su vodostajima. Stanje od...

Hrvatske vode: ”Korana i Kupa u ekstremnim su vodostajima. Stanje od prošle godine je nadmašeno.”

PODIJELITE

-U ovom trenutku imamo nepovoljnu situaciju što su nam i Korana i Kupa kao najveći pritoci Save u ekstremnim vodostajima, do sada nikada zabilježenima. Stanje od prošle godine je nadmašeno. –rekao nam je Krunoslav Plenković iz Hrvatskih voda, zadužen za nadzor velikogoričkog područja.

Plenković je zajedno s operativcima iz velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje obišao večeras Čičku Poljanu.

Odra,-oteretni-kanal-kod-Cicke-Poljane-zrak

– Stvar je kompleksna, nalazimo se u sustavu ekstremnih padalina kada nam se već od Une diže uspor Save do Siska i onda nastavlja od Siska uzvodno Kupom do ušća Odre. Te sve velike vode koje su pod usporom na neki način se zaustavljaju i vraćaju i pune Odransko polje. To je glavni problem.- pojasnio je Krunoslav Plenković.

Odra,-oteretni-kanal-kod-Cicke-Poljane

-Nama najviše smeta rijeka Kupa jer ona gura Odru prema nama natrag tako da smo se mi već pripremili. Imamo iskustva protekle 4 godine tako da znamo u dušu kako to riješiti.- rekao nam je Miroslav Starčević, zamjenik načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Velika Gorica.

Odra,-oteretni-kanal-kod-Cicke-Poljane-3

Ujutro počinje zaštita 30-ak kuća koje će se naći prve na udaru prilikom dolaska vodenog vala. Vreće s pijeskom punit će stroj kojeg je Stožer posudio. To će olakšati posao mještanima i operativnim snagama Hrvatskih voda i Vatrogasne zajednice Velike Gorice. U stanju pripravnosti su i vatrogasci 20-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava s našega područja.