Home Izdvojeno Hrvatska pošta ima nove obavijesti za primatelje čiji paketi ne stanu u...

Hrvatska pošta ima nove obavijesti za primatelje čiji paketi ne stanu u sandučić

Navode kako informacije o pošiljci od AliExpressa i ostalih pošiljaka iz Kine često nisu točni te da su tek sada pristigli brojni paketi poslani zadnjih mjeseci iz Kine u Hrvatsku

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice

S obzirom na brojne prigovore i nezadovoljstva s poslovanjem iz  Hrvatske pošte su osmislili nove obavijesti koje za cilj imaju jasno navesti način i mjesto isporuke pošiljke.

Radi se o obavijestima koje su namijenjene za one pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni kovčežić (sandučić, kaslić) ili za njih nije plaćena dostava na adresi. Kako navode iz HP-a, njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu. Napominjemo, u nekoliko navrata smo dobili informacije od čitatelja kako do sada niti pisma koja stanu u sandučić nisu uručena na adresu, kao i navedene brojne druge probleme.

Ako stane u sandučić, bit će uručeno na adresu

Novi izgled obavijesti

Što se tiče pošiljki koje će sada stizati uz nove obavijesti, tu se najčešće radi o artiklima koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika. Bez obzira na dosadašnja iskustva iz Pošte tvrde da ukoliko dimenzije sandučića dopuštaju da se paketi bez oštećenja mogu dostaviti, oni će biti uručeni na adresu.

Za one koji ne stanu, navode ovo: “Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na kovčežićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke.”

Pošiljke iz Kine mogu putovati mjesecima

Zbog nezadovoljstva građana i situacija s pošiljkama izvana, HAKOM je napravio inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje AliExpressa šalje korisnicima nisu točni. “U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem našeg sustava za praćenje (https://posiljka.posta.hr), to znači da je riječ o običnoj pošiljci.”, navode iz Hrvatske pošte.

Također navode da se pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima.