Home Izdvojeno HRT pretplata 65 kuna, ne zna se kada i kome

HRT pretplata 65 kuna, ne zna se kada i kome

PODIJELITE
Foto: Pixabay

Sa šest glasova za (četiri HDZ-ova), jednim protiv (Hrvoje Runtić, Most) i trima suzdržanima (SDP), Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije pred saborske je zastupnike donio Prijedlog Odluke o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a. Od devet kandidata prijavljenih na natječaj predložen je dugogodišnji HRT-ov tehnički rukovoditelj Kazimir Bačić, a izabran je na dužnost s 90 glasova za i 12 suzdržanih. Konsenzus je vladajućih uslijedio tek nakon izglasavanja na Odboru. Most je na Odboru glasao protiv Prijedloga, a nakon saborske rasprave za novog ravnatelja HRT-a. 

U raspravi je HDZ-ov Jasen Mesić istaknuo da se očekuje prilagodba jedinstvenom digitalnom tržištu (DSM), odnosno da HRT prema najavama iz Europe očekuje liberalizacija audio-vizualnog te tržišta radijske difuzije.

– Javno medijski servis to mora dočekati spreman. Čeka nas promjena medijskog zakonodavstva, čeka nas omogućavanje toga da se Hrvatska radiotelevizija restrukturira, da bude transparentna, da ima transparentnu vanjsku produkciju, najbolje moguće provedenu javnu nabavu i da se pripremi za novu situaciju. To neće biti samo odgovornost HRT-a, nego i svih nas.

Kazao je da će se inzistirati na racionalizaciji cjelokupnog sustava i stvaranju financijskih uvjeta i racionalne osnove za smanjenje pretplate za umirovljenike i socijalno ugrožene. Složio se sa zaključkom HNS-ovog Gorana Beusa Richembergha, koji je ukazao na fakt da unatoč zaključku Sabora nije obznanjeno kojih 16 HRT-ovaca ima zaštićene ugovore.

Beus je na početku rasprave u ime kluba HNS/HSU istaknuo da nije impresioniran nijednim kandidatom te da pada ne samo kvaliteta, nego i razina entuzijazma i mogućnosti da se stvari promijene nabolje. Podsjetio je da od 2800 zaposlenih na HRT-u njih 1500 ima plaće preko 5500 kuna, njih 300 oko 3000, a da birani broj zaposlenika ima plaću do 30 tisuća kuna. Naglasio je da novi ravnatelj Bačić mora pokazati odlučnost, omogućiti kontrolu vanjske produkcije te transparentnu javnu nabavu.

– Treba osnažiti duh kreativnosti na HRT-u, dati mogućnost onima koji znaju što rade, ali nerad onih koji su tamo formalno zaposleni ne pokrivati basnoslovnim vanjskim produkcijama. Zadaća ravnatelja HRT-a je uspostava kadrovske strukture koja će proizvoditi program kojeg se nećemo sramiti, i neće biti početnički, amaterski, diletantski ili politički navijački, nego objektivan, transparentan, što dalje od politike. Hrvatska radiotelevizija u posljednjih nekoliko godina prononsirala se kao politički glasnik i kao televizija, manjim dijelom radio, koju se nerado gleda, osobito u informativnom programu.Izbor ravnatelja HNS je podržao, a SDP je, požalivši se na proceduru, kao i na Odboru ostao suzdržan. Materijal je dostavljen u pretince, Odbor se pred Saborom nije očitovao. SDSS je prijedlog podržao. Milorad Pupovac u 15-minutnom je govoru ukazao na postojeće loše stanje mrežnih stranica HRT-a te je podržao programsku inicijativu novoga ravnatelja Bačića da u postojeće tehnološke potencijale integrira nove medijske tehnologije, a tim se izostankom, između ostaloga, kazao je, zakazalo u promociji temeljnih ljudskih vrijednosti. Rekao je da je klub SDSS-a podržava restrukturiranje HRT-a, ali da nije predočen detaljan plan kako to učiniti.

– Posebno je važno da se na HRT-u prekine jedna vrsta stanja koja onemogućava profesionalnost i dobru komunikaciju između ljudi koji stvaraju program i o kojima ovisi izvođenje programa. Različiti oblici nezdrave konkurentnosti, različiti oblici političkog i ideološkog sukobljavanja HRT zapravo blokiraju u tome da bude ono što bi trebala biti prema ugovoru koji postoji između Vlade i HRT-a s jedne strane, i onome što joj Hrvatski Sabor kao osnivač daje u zadaću – kazao je Pupovac.

Mostovac Miro Bulj u replici mu je zamjerio što nije reagirao na istup izaslanika srbijanskoga premijera na božićnom domjenku Srpskoga narodnog vijeća. Bulj je osudio “zveckanje oružjem” i uputio antiratnu poruku:

– Srbi su dali veliki obol u Domovinskom ratu, ali mnogi su otišli na drugu stranu. Zato hvala poglavito braniteljima srpske nacionalnosti, mojim susjedima, koji su skupa sa nama u rovu branili slobodnu Hrvatsku – rekao je Bulj.

– Mi smo sigurni da smo tokom godina stvorili pretpostavke da se predstavnici srpske nacionalne manjine i drugih nacionalnih manjina u ustavno pravnom okviru da mogu se boriti za ostvarivanje svojih prava zajedno sa svim drugim političkim akterima. Druga sredstva i drugi načini ne samo da nisu potrebni, nego posebno oni koji bi bili protivni tome ne bi bili ni dobrodošli – odgovorio je Pupovac.

Posljednji je za saborsku govornicu izišao mostovac Miroslav Šimić, od kojeg se očekivalo da javnosti (raspravu je na Youtube kanalu pratilo tristotinjak građana) objasni što se dogodilo između sastanka Odbora i saborske rasprave. Šimić je ponovio opće zahtjeve za kvalitetom programa, transparentnijim upravljanjem i javnom nabavom te je naglasio da će logično upravljanje vanjskom produkcijom smanjiti cjelokupne troškove.

– Opće je poznato da su MOST i naši politički partneri postigli politički dogovor da se pretplata za HRT smanji na 65 kuna. To je bio prijepor koji je pred MOST stavljen i nije riješen do danas poslijepodne. S obzirom da smo se oko toga usuglasili i da će do kraja ove godine prema jamstvima gospodina Bačića, uskoro nadam se i ravnatelja, ta pretplata biti smanjena na 65 kuna. Most nema više nikakvih razloga da ga ne podrži. Današnja rasprava oko ovog prijedloga pokazuje još jednu stvar, da se na neki način vraća snaga odlučivanja u hrvatski parlament i mislim da su rasprave koje su se danas vodile pokazale da hrvatski parlament tu snagu i ima.

A raspravljalo se zadnjih par dana o povjerenju ministru obrazovanja Barišiću, o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina, Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi…