Home Gospodarstvo HOK nagradio ‘Grofa’

HOK nagradio ‘Grofa’

PODIJELITE

Velikogorički poduzetnik Vladimir Birek dobio je Priznanje za izniman doprinos razvoju obrtništva i promicanju ugostiteljske i turističke struke na području Zagreba i Zagrebačkog prstena. Nagradu je dobio na 28. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji se ovaj tjedan održao u Šibeniku. Priznanje su mu dodijelili predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak.

IMG-20151123-WA0004

– Znate 25 godina nije malo. Ovo mi je prvi posao i po svemu sudeći posljednji kojim ću se u životu baviti. Zahvaljujući mojoj obitelji, a naročito supruzi uspjeli smo doći na ovu razinu na kojoj se danas nalazimo. Ovo priznanje nam jako puno znači i dokazuje da smo na pravom putu – rekao nam je Birek.

Kao najveći problem ugostitelja u Velikoj Gorici pa i u Hrvatskoj Birek ističe lošu materijalnu situaciju u kojoj se nalaze građani koji sve rjeđe sebi mogu priuštiti njihove usluge. Ono što bi sigurno olakšalo rad ugostitelja, ali i ostalih obrtnika bilo bi porezno rasterećenje tog djela gospodarskog sektora.

– Puno je parafiskalnih nameta za koje ljudi i ne znaju da postoje, ali ih uredno plaćaju. U svoj toj šumi propisa i pravila mi se moramo baviti birokratskim problemima, umjesto da se bavimo svojim poslom – dodao je Birek.

Kao primjer dobre prakse naveo je Zagreb, u kojem je Udruga obrtnika uspjela napraviti određene pomake. Naime, uspjeli su sniziti naknade za komunalne usluge, odnosno smanjiti koeficijent s 10 na 7 posto koji bi trebao donijeti uštedu od 30 posto. Porez na potrošnju bi se od 1. siječnja 2016. godine u Zagrebu trebao smanjiti s 3 na 2 posto.

IMG-20151123-WA0003

No kako kaže, dio krivnje za stanje u kojem se nalaze snose i sami obrtnici koji su se u ovu situaciju doveli upravo zbog loše samoorganiziranosti.

– Teško je ljude staviti na jednu hrpu, oni najčešće svoje nezadovoljstvo iskazuju pojedinačno. U tome leži dobar dio naših problema. Ovim putem pozivam svoje kolege ugostitelje i sve obrtnike, poduzetnike u bilo kojem smislu da se organiziraju i tako lakše na politički dnevni red stave svoje probleme kako lokalnim vlastima tako i državnim vlastima – pozvao je svoje kolege na akciju.

Podsjetimo Vladimir Birek nije prvi gorički obrtnik koji je dobio priznanje za svoj doprinos razvoju obrtništva u našem kraju. I Vlado Mikulčić, predsjednik Udruženja obrtnika Velike Gorice, koji je ove godine dobio priznanje Hrvatske obrtničke komore za postignutu visoku razinu usluga i značajan doprinos unapređenju strukovnog obrazovanja.