Home Izdvojeno Helikopterom iz Splita do Gorice po prvi puta prevezli transplantant srca

Helikopterom iz Splita do Gorice po prvi puta prevezli transplantant srca

PODIJELITE
Foto: MORH

U četvrtak, 23. ožujka, izvršen je prvi hitni zračni medicinski prijevoz transplantacijskog tima od četiri člana i transplantacijskog organa (srce) na relaciji Velika Gorica – Split – Velika Gorica i to helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, tročlana posada helikoptera UH-60M Black Hawk obavila je prijevoz transplantacijskog tima s polijetanjem u jutarnjim satima iz vojarne “pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici s kirurškom opremom na helidrom KBC Split “Firule”. Nakon uspješne medicinske operacije, odnosno eksplantacije transplantacijskog organa, transplantacijski tim je zajedno sa srcem za transplantaciju, poletio s helidroma „Firule“ te je uspješno sletio u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.”, objašnjavaju situaciju iz MORH-a.

Ova plemenita i velika zadaća potvrda je sjajne suradnje medicinskih timova i pripadnika Hrvatske vojske, poručuje ministar obrane. “Iznimno mi je drago što se helikopterima Black Hawk, koji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji sposobnosti Hrvatske vojske, izvršila ovakva jedna plemenita i velika zadaća. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su bili zaslužni za uspješan prijevoz transplantacijskog organa iz Splita u Zagreb”, rekao je ministar obrane Mario Banožić.