Home Izdvojeno Grad pomaže Velikogoričanima da uštede energiju

Grad pomaže Velikogoričanima da uštede energiju

PODIJELITE

– Na rebalansu ćemo osigurati sufinanciranje obnova fasada obiteljskih kuća i ti natječaji će biti sufinancirani i od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – najavio je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom postavljanja energetskog certifikata u stambenoj zgradi u ulici Stjepana Tomaševića. Time je ova zgrada postala jedan od 41-og objekta u Velikoj Gorici koji je gradskim programom dobio energetski certifikat. Za njihovo energetsko certificiranje izdvojeno je iz Fonda 81,000 kuna.

Projekt je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini 25%, Grad Velika Gorica 15%, a 60% sudjeluju suvlasnici iz sredstava zajedničke pričuve. Rok važenja energetskog certifikata je 10 godina.

Fond je do sada na području Grada Velike Gorice odobrio sufinanciranje 11 projekata u iznosu od ukupno 10,6 milijuna kuna. Najveći dio novca utrošen na četiri projekta u području zaštite okoliša, dok se ostatak od 1,37 milijuna kuna odnosi na projekte u području energetske učinkovitosti.

– U pripremi je i certificiranje dodatnih 20 zgrada. Prvi energetski certifikati pokazali su da neke zgrade imaju najlošiju ocjenu „G“, no upravo na njima vidimo najveću mogućnost sufinanciranja obnove za povećanje energetske učinkovitosti – objasnio je Tomislav Landeka, direktor Gradskog stambenog gospodarstva V.Gorice.

– Krenuli smo s certificiranjem zgrada da se dobije početno stanje. Sada treba nastaviti da se riješi projektna dokumentacija i krene u konkretnu obnovu zgrada te da se one obnavljaju energetski održivo kako bi naši sugrađani smanjili svoje troškove – zaključio je gradonačelnik Barišić.