Home Gospodarstvo Grad donosi novi paket mjera pomoći poduzetnicima

Grad donosi novi paket mjera pomoći poduzetnicima

Ovo je paket mjera upućen na usvajanje Gradskom vijeću

PODIJELITE

Večeras su predstavnici Grada održali sastanak s velikogoričkim ugostiteljima, vlasnicima teretana i fitness centrima. V.d. gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar uputio je prema Gradskom vijeću Prijedlog Odluke o uvođenju mjera za pomoć gospodarskim subjektima Grada Velike Gorice pogođenim posebnim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu.

Budući da je uvedenim protuepidemijskim mjerama Stožera civilne zaštite RH privremeno obustavljen rad određenih gospodarskih djelatnosti, posebice u segmentu ugostiteljstva i sportskih rekreativnih sadržaja, obveza je Grada Velike Gorice omogućiti istima lakši oporavak. Sagledavajući sve mogućnosti
proračuna i potreba vas gospodarstvenika, predložio sam set mjera koje će vam omogućiti lakše poslovanje do konca ove godine.” – rekao je Ačkar.

Paket mjera upućen na usvajanje Gradskom vijeću obuhvaća:
1. Oslobođenje od plaćanja komunalne naknade
2. Oslobađanje plaćanja naknade za korištenje ugostiteljskih terasa
3. Mogućnost proširenje površine terasa do 50 posto sadašnje površine gdje za to postoje tehničke mogućnosti
4. Oslobađanje obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Velike Gorice
5. Oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju

Navode i kako se sva oslobađanja odnose na cijelu 2021. godinu. Sve odluke stupit će na snagu po izglasavanju na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, odnosno objavi u Službenom glasniku.

Za korištenje svih ovih prava bit će potrebno dostaviti zahtjeve nadležnim upravnim odjelima, a obrasci zahtjeva bit će objavljeni na službenim stranicama Grada Velike Gorice, a također će biti na raspolaganju za sva pitanja i službenici putem telefona.

Kod primjene oslobađanja poreza na potrošnju ugostitelji i obrtnici koji su obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića (vinjaka, rakije i žestokih pića), prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, oslobađaju se plaćanja poreza po stopi od 3%, do 31.12.2021. godine. Znači nije riječ o smanjenju nego potpunom oslobađanju.

Za sada ugostitelji neće morati mijenjati programe jer će i dalje na računima morati iskazivati navedeni porez, podnositi obrasce Poreznoj upravi, koja će temeljem ove Odluke otpisivati obvezu plaćanja poreza na potrošnju.

“Ova mjera je za ovu godinu donesena kao mjera oslobađanja od plaćanja poreza na potrošnju. Želim naglasiti da se i kao posebna točka dnevnog reda na ovoj sjednici Gradskog vijeća nalazi točka – Ukidanje poreza na potrošnju za 2022. godinu.” – rekao je Ačkar.