Home Izdvojeno Gotovo je s poplavama u Čičkoj Poljani?

Gotovo je s poplavama u Čičkoj Poljani?

PODIJELITE

Gradonačelnik Dražen Barišić sastao se danas s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Glavna tema sastanka bile su aktivnosti Hrvatskih voda na obrani od poplava na velikogoričkom području.

-Počevši od ove godine i tijekom sljedeće trebali bi dovršiti nasip od Donjeg Bukevja do Strmeca Bukevskog vrijedan 45 milijuna kuna. Istovremeno pripremamo nove projekte transverzalnog nasipa, isto tako i nasipa na području Drneka, gotovo 20 kilometara novih nasipa – istaknuo je direktor Hrvatskih voda.

foto: Facebook/Dražen Barišić
foto: Facebook/Dražen Barišić

U idućih nekoliko godina Hrvatske vode trebale bi rekonstruirati 30 kilometara nasipa na području Velike Gorice. Traži se i rješenje kako bi se zaštitilo područje Čičke Poljane. – U planu je gradnja obuhvatnog nasipa i mobilnih crpki kako bismo zaštitili najveći broj ugroženih objekata. Nažalost, brojni od njih građeni su nerazborito u poplavnim područjima zbog čega sada i imamo probleme – dodao je Đuroković.

cicka-poljana

Ukupna vrijednost radova na mreži za obranu od poplava na goričkom području kretat će se oko 150 milijuna kuna, a rok za njihov dovršetak je kraj 2019. godine.

– To je nešto što nama podiže kvalitetu života. Zadovoljstvo nam je što Hrvatske vode zaista brinu o našem području, koje je mnogo godina bilo zapušteno. Velika poplava 2010. godine bila je upozorenje koje smo shvatili. Proces obnove i izgradnje koji intenzivno traje posljednjih godina bit će kvalitetno napravljen za godine koje su pred nama – naglasio je gradonačelnik Dražen Barišić.

poplava5
Poplavljena Čička Poljana 2014.

Prema svemu sudeći izgleda da su svi odgovorni izvukli pouku iz nedavnih poplava koje su pogodile Turopolje i da stvari napokon kreću prema naprijed. Stanovnici područja ugroženih poplavama za dvije do tri godine trebali bi riješiti svoj najveći problem, a hoće li tome biti tako vidjet ćemo do kraja 2019. godine.