Home Zanimljivosti Gledajte nebo, s ponedjeljka na utorak bi mogla biti vidljiva kiša meteora

Gledajte nebo, s ponedjeljka na utorak bi mogla biti vidljiva kiša meteora

U usporedbi s Perzeidima koje gledamo u kolovozu, tau Herkulida bi mogli biti vidljivi dugo, čak oko jedne sekunde. Nadajmo se samo vedrom nebu

PODIJELITE
Foto: Ilustracija

Hrvatska meteorska mreža i Hrvatski astronomski savez objavio je kako je moguća snažna kiša meteora u noći s ponedjeljka 30. svibnja na utorak 31. lipnja. Pojačana aktivnost i vidljivost očekuje se pred zoru 31. svibnja. Možemo se jedino nadati da nebo neće biti prekriveno oblacima, a ako će biti vedro možemo svjedočiti pljusku meteora.

Ukupno trajanje kiše meteora procjenjuje se na nekoliko sati i moguće je da će se vidjeti i iz naših krajeva. Brojnost je kao i obično nepoznata jer je moguće da će biti premali da bi bili vidljivi golim okom. Međutim, za razliku od Perzeida, trajanje ovih meteora moglo bi biti oko četiri puta duže što je oko jedne sekunde.

Riječ je o pojavi koja nastaje kada se Zemlja na svom putu oko Sunca sudari s oblakom sitnih čestica – meteoroida – izbačenih sa kometa, u ovom slučaju s kometa 73P/Schwassmann-Wachmann čija se jezgra godine 1995. raspala na nekoliko dijelova. Raspad jezgre 73P je pritom na svojoj orbiti ispred i za sobom ostavio puno meteoroida s kojima se Zemlja u najvećoj mjeri može sudariti oko 7 sati prema srednjoeuropskom vremenu. Meteoroidi prilikom izgaranja u atmosferi uzrokuju nebesku pojavu koju nazivamo meteor ili zvijezda padalica.

Meteori potoka tau Herkulida trebali bi biti najbrojniji na visini od oko 30-ak stupnjeva od horizonta (oko trećine udaljenosti između horizonta i zenita), te bi u usporedbi s drugim meteorima trebali biti vrlo spori, piše Dnevnik.hr.