Home Kultura Galerija Galženica: Denis Butorac – razgovor s umjetnikom

Galerija Galženica: Denis Butorac – razgovor s umjetnikom

U petak, 4. lipnja u 19.30 sati razgovor s Denisom je koncipiran kao popratni program njegove samostalne fotografske izložbe ''15 do 19''

PODIJELITE
Foto: Galerija Galženica

U petak, 4. lipnja u 19.30 sati, u Galeriji Galženica (Trg Stjepana Radića 5) u Velikoj Gorici, kao popratni program samostalne fotografske izložbe ”15 do 19”, održat će se razgovor s autorom izložbe Denisom Butorcem, kojeg će moderirati kustosica izložbe Dunja Nekić.

Dosadašnja umjetnička produkcija Denisa Butorca mogla bi se svesti na sukob individualnog i društvenog identiteta. On vlastitu poziciju Drugog i drugačijeg suprotstavlja pretpostavljenom društvenom identitetu mjesta i vremena u kojemu je odrastao. Svoj raniji bijeg, u svakom smislu te riječi, zamjenjuje preispitivanjem fragmenata sjećanja koja su ga izgradila kao osobu s ciljem zaokruživanja procesa odrastanja. U svojim ranijim serijama snimanjem intimnih portreta braće u seriji Moja tri brata gradi zapostavljeni odnos i traži zajednički jezik, Portretom majke dekonstruira vlastiti rodni identitet u trenutku bojanja majčine kose, zatim se u performativnoj reimaginaciji rituala kolinja u seriji Homesick obračunava s tradicijom, te naposljetku pretakanjem narativa nenapisane Poslanice ocu vizualno rekonstruira sjećanja koja su ga odredila kao osobu.

Foto: Renato Glogovčan

Denis Butorac rođen je 1992. Diplomirao je na Katedri za Fotografiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim Dekanove i dviju Rektorovih nagrada, dobitnik je novčane potpore i nagrade Marina Viculin koja se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. U rujnu 2018. godine predstavio se prvom samostalnom izložbom Homesick, u sklopu 10. izdanja međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dunja Nekić (Sisak, 1984.) završila je studij povijesti umjetnosti i engleskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Trenutno završava doktorski rad pod nazivom „Recepcija stvaralaštva Kluba likovnih umjetnica od prve polovine 20. stoljeća do danas“ na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom dr.sc. Leonide Kovač. Od 2010. radi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu kao asistentica na Zbirci starije fotografije i stručna suradnica na EU projektima digitalizacije kulturne baštine (Partage Plus, Athena Plus, Art Nouveau Danube). Od 2014. radi kao kustosica u zbirci, a od 2016. kao voditeljica Zbirke starije fotografije MUO. Od 2019. radi kao predavačica i vodi kolegij Povijest fotografije na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.