Home Gospodarstvo Francuska investicija u ruralnu Hrvatsku: U Pokupskom predstavljen projekt optičke mreže

Francuska investicija u ruralnu Hrvatsku: U Pokupskom predstavljen projekt optičke mreže

PODIJELITE

Danas je u Pokupskom održano predstavljanje projekta razvoja širokopojasnog interneta na području šest ruralnih područja Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Zahvaljujući inicijativi načelnika Općine Pokupsko Božidara Škrinjarića, općine Pokupsko, Kravarsko, Lekenik, Martinska Ves, Orle i Rugvica dobit će infrastrukturu širokopojasnog pristupa internetu.

Projekt je predstavio investitor i partner na projektu, tvrtka OPTIX INFRASTRUCTURE d.o.o. iz Zagreba, u 100%-tnom vlasništvu francuskog infrastrukturnog fonda Meridiam. Optix je lani osvojio 18 od 47 područja na natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Investicija je na razini Hrvatske vrijedna oko 200 milijuna eura, no konkretna se vrijednost neće znati dok se ne dovrše natječaji za izvođače. Jedan dio investicije subvencionirat će se iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka. Veleprodajni telekomunikacijski operator Optix će nakon završetka projekta preuzeti upravljanje nad mrežom na 20 do 30 godina.

“Radi se o investiciji francuskog fonda Meridiam, koji je jedan od najvećih europskih infrastrukturnih fondova. Fond ulazi u investiciju vrijednu oko 200 milijuna eura za izgradnju svjetlovodne tj. optičke mreže. Obuhvaća 18 projektnih područja koje se zovu PRŠI, među kojima je nositelj i Općina Pokupsko. Planira se preko 12% površine ruralnog područja pokriti optičkom mrežom koja će omogućiti najveće moguće brzine interneta. Putem te optičke mreže će svi postojeći telekom operateri moći pružati svoje usluge te će slobodno i pod istim uvjetima moći ove usluge pružati, a građani će moći birati tko pruža najbolju uslugu”, rekao je predsjednik strateškog odbora Optixa Neven Kaić.

Meridiam je fond s globalnim operacijama specijaliziran za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje javnom infrastrukturom u sektorima održive mobilnosti, kritičnih javnih usluga i inovativnih niskougljičnih rješenja. Osnovan je 2005. godine, a 2020. godine je izradio optičku strategiju i otad uložio više od dvije milijarde eura u sektor digitalne infrastrukture. Njihov ulazak u Hrvatsku krajem prošle godine doživljen je kao svojevrsno iznenađenje.

“Već smo krenuli s projektiranjem i očekujemo da će izvođači krenuti s konkretnim radovima nakon što se krajem ove godine dovrše tenderi. Očekujemo početak radova na proljeće iduće godine, a potpuni dovršetak u lipnju 2026. godine”, rekao je Kaić.

Načelnici sretni: Očekuju rast investicija i bolju demografiju

Razgovarali smo s trojicom načelnika o kratkoročnim i dugoročnim očekivanjima od ove investicije te ih pitali kakva je internetska veza u njihovim općinama.

U centru Pokupskoga internetska veza je dobra, no nešto dalje, kao i drugdje, spora ili nepostojeća. “Budući da smo osjetili da ne možemo biti u utakmici za sredstva zajedno s velikim gradovima, mislili smo da ćemo najlakše doći do cilja ako ujednimo male ruralne sredine. Povezavši se na taj način, uspjeli smo. Novac je osiguran za optički internet u šest naših općina”, rekao je inicijator projekta, načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić.

Jedan dio Kravarskoga solidno je pokriven, no u rubnim naseljima kao što je Hruševec internet je spor i često nedostupan. “Velika stvar za sve stanovnike. Na području naše općine je oko 650 domaćinstava i oko 500 vikend kuća. U današnje vrijeme brzi internet je neophodan. Smatramo da će ovaj projekt pomoći doseljavanju u Kravarsko te će pomoći u sprječavanju iseljavanja”, rekao je načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec.

Od centrale u općini Orle, pokrivenost je kilometar i pol, a dalje je internet nepostojeći ili loš svi funkcioniraju preko mobilnih mreža. Za obične korisnike – bolje išta nego ništa – no nikakav ozbiljan biznis neće doći gdje ne može biti siguran da neće imati vezu s ostatkom svijeta. “Projekt bitan kao vrtić. Bez toga nema razvoja. Hoćete javnu ustanovu, poslovni objekt, bilo što, bez interneta nema danas ničega. Očekujemo 100% pokrivenost”, rekao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.