Home Izdvojeno Fotografska oda Islandu: U knjižnici Galženica postavljena izložba Zvonimira Rendelija

Fotografska oda Islandu: U knjižnici Galženica postavljena izložba Zvonimira Rendelija

Ova izložba nije samo estetsko iskustvo, već i poziv na razmišljanje o našem mjestu u svijetu

PODIJELITE
Foto: Zvonimir Rendeli

Serija fotografija “Islandska saga: čarolija prirode”, Zvonimira Rendelija, hrvatskog fotografa rođenog 1973. godine u Zagrebu, predstavlja umjetničko putovanje u srce Islanda. Rendelijeve fotografije prikazuju impresivne i mistične krajolike ovog dalekog sjevernog otoka, inspirirajući mnoge, a sada su postavljene u izlog Područne knjižnice Galženica.

Island, zemlja čuda prirode i kontrasta, nudi beskrajne mogućnosti za istraživanje i otkrivanje novih perspektiva, a Rendeli je ovom serijom uspio dočarati atmosferu, svjetlost i boje koje krase te neobične prostore. Njegove fotografije naglašavaju beznačajnost ljudskog postojanja naspram moćne prirode, dok istovremeno prenose misli i osjećaje koje izaziva u promatraču.

Kroz Rendelijevu viziju, planine postaju stražari vječnosti, glečeri zadivljuju svojom hladnoćom, a vulkanski vrhunci podsjećaju na snagu koja leži ispod površine. U kadru se ponekad pojavljuje i ljudska figura ili predmet, ali oni su uvijek sporedni u odnosu na golemi prostor prirode. Nema žarkih boja, nema topline, ali ima ljepote.

Ova izložba nije samo estetsko iskustvo, već i poziv na razmišljanje o našem mjestu u svijetu. Rendelijeva vizija nas suočava s pitanjem naše prolaznosti naspram trajnosti prirode i njenih sila. Fotografije nude duboko emotivno putovanje kroz surove islandskih krajolike, potičući nas da istražimo ljepotu koja leži izvan granica uobičajenog.

Zvonimir Rendeli je jedan od izlagača koji su se prijavili na otvoreni Poziv za izlaganje amaterskih umjetničkih radova u izlogu Knjižnice Galženice, objavljen u lipnju 2023. godine. Izložba fotografija bit će otvorena za posjetitelje od 08. do 22. travnja 2024. godine.