Home Gospodarstvo FOTO Župan održao radni sastanak s predstavnicima gradova i općina

FOTO Župan održao radni sastanak s predstavnicima gradova i općina

PODIJELITE

Vodstvo Zagrebačke županije održalo je jučer sastanak s predstavnicima gradova i općina. Razgovarali su o vodoopskrbnom sustavu, gospodarenju otpadom, javnoj rasvjeti te širokopojasnom internetu. Pri kraju je realizacija višegodišnjeg projekta vodoopskrbe istočnoga dijela Zagrebačke županije. Početkom kolovoza, konzultanti Europske komisije, odnosno JASPERS, dali su pozitivno izvješće. Konačnom realizacijom ovog projekta poboljšat će se javna vodoopskrba, odnosno ista će se uvesti ondje gdje je nema.

– Nadamo se već idućeg mjeseca natječajima za pojedine faze tog projekta. On je vrijedan 706 milijuna kuna, oko 500 milijuna kuna dobit ćemo bespovratnih sredstava i oko 12,5 posto iz državnog proračuna i jednako toliko će dati Hrvatske vode – rekao je  Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav ”Zagreb-istok” obuhvaća i gradnju vodocrpilišta Kosnica, kapaciteta 450 litara vode u sekundi. Na radnome sastanku, župan Stjepan Kožić sa svojim je suradnicima izvijestio gradonačelnike i načelnike općina i o ostalim projektima bitnima za Zagrebačku županiju. Jedan od njih je projekt uvođenja širokopojasnoga Interneta bez kojeg nema, kako je istaknuo župan, konkurentnog gospodarstva. Projekt se sastoji od šest potprojekata čiji su nositelji gradovi Velika Gorica, Ivanić-Grad, Vrbovec, Jastrebarsko, Sveta Nedelja i Zaprešić.

– Zadnje informacije od Ministarstva regionalnog razvoja je da će u 11. mjesecu biti raspisan natječaj. Nažalost, nema dovoljno bespovratnih sredstava za realizaciju tog ukupnog projekta – rekao je župan i apelirao na nositelje projekata da ozbiljno pristupe izradi projektne dokumentacije kako bi do trenutka raspisivanja natječaja za aplikaciju bilo spremno što više projekata, a moguće i svih šest. Vrijednost je procijenjena na 950 milijuna kuna bez PDV-a. Na radnom sastanku razgovaralo se i o provedbi Plana gospodarenja otpadom, o rekonstrukciji javne rasvjete te o  Integriranom javnom prijevozu na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.