Home Izdvojeno FOTO Vojnovići nakon duge borbe izbačeni na ulicu

FOTO Vojnovići nakon duge borbe izbačeni na ulicu

PODIJELITE

Nakon duge borbe za svoj stan, danas oko 11 sati deložirana je obitelj Vojnović iz Ulice Slavka Kolara 8. Ova obitelj godinama je vodila bitku protiv sustava. Početkom godine, 29. siječnja uspjeli su izbjeći deložaciju, no ovaj put nisu imali šanse.

Deložacija obitelji Vojnović (59)

U KOLAREVOJ 8 ŽIVI ZID DEŽURAO CIJELU NOĆ

Policija je nešto prije 9 sati zatvorila ulicu i okružila mjesto policijskom trakom. Oko 9,15 krenula je akcija interventne policije koja je redom počela iznositi sve osobe iz stana obitelji Vojnović. U njemu su se u tom trenutku uz obitelj nalazili i aktivisti Živog zida koji su tu proveli noć. Među prisutnim građanima koji su pružali moralnu podršku Vojnovićima našao se i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

Deložacija obitelji Vojnović (3)

– Ovo je 20. slučaj za koji mi znamo, a vezan je uz RBA zadruge. No, sumnjamo da je broj mnogo veći. Mnogi su napustili svoj dom zbog straha i ne znajući da su žrtve kriminala. Naši aktivisti su gore i pružit će otpor deložaciji. Dobar dio bivših i sadašnjih državnih dužnosnika upleten je u dilanje ilegalnog novca preko RBA zadruga. Prvo su pričali da zadruge imaju dozvolu za rad u Hrvatskoj, pa da im ne treba dozvola, a danas je aktualna priča da su one u deviznom prekršaju. Bježe od istine da se ovdje radi o kriminalu. – rekao nam je Sinčić.

Deložacija obitelji Vojnović (6)

ODBIJENA ODGODA OVRHE

U rješavanje i smirivanje ove mučne situacije uključila se i Nada Landeka, pravna savjetnica Udruge ‘Oštećenici RBA zadruga’. Policijski načelnik Kristijan Suša omogućio je savjetnici da uđe u stan i stupi u kontakt sa sudskim ovršiteljem i odvjetnikom koji su se ondje nalazili.

– Ja sam sinoć kasno u ime gospođe Borke napisala jednu ponudu odvjetniku suprotne strane u kojoj smo se mi iz HADU-a (Hrvatske akademske zajednice domovine i dijaspore) ponudili kao jamci tome da obitelj ostane u svom stanu od 6 mjeseci do godine dana, a što ovršni zakon i propisuje. Spremni smo bili prikupiti financijska sredstva da platimo stanarinu za ovu obitelj, dok se ne snađu. No druga strana je neumoljiva, ne žele razgovarati o tome, iako zakoni to propisuju kao jednu od mogućnosti . – rekla je Nada Landeka.

Deložacija obitelji Vojnović (39)

Ona je upozorila da je zatražena odgoda ovrhe odbijena, a da o tome nije doneseno rješenje. – Oni kažu da je u spisu. Niti smo ga mi vidjeli, niti gospođa Borka. To rješenje ne može biti pravomoćno, jer čak i da je doneseno, treba proći rok od 8 dana žalbe da bi se slučaj pravomoćno riješio. Ova ovrha je bila preuranjena. – dodala je sugovornica.

TROČLANA GORIČKA OBITELJ ZAVRŠILA NA CESTI

Mučna policijska akcija u Kolarevoj trajala je skoro dva sata, a u dva navrata intervenirala je i hitna pomoć. Tijekom akcije ispred zgrade dežurali su i vatrogasci. Najmanje sat vremena držali su razvučeno spasilačko platno zbog Borkinih prijašnjih prijetnji da će skočiti s balkona stana. Na kraju su pripadnici interventne policije iznijeli iz stana bračni par Vojnović. Tom prilikom Borki je pozlilo te su ju policajci doslovno unijeli u vozilo nakon čega je obitelj, zajedno s ostalim aktivistima smještena u prostorije Policijske postaje Velika Gorica.

Deložacija obitelji Vojnović (23)

Ovakvi mučni prizori mogli bi uskoro postati naša svakodnevica s obzirom na broj podignutih kredita i na sve veći broj postupaka ovrha koji ulaze u svoju završnu fazu.

[print_gllr id=48347]