Home FOTO VIJEST FOTO 14. Gastro Turopolja opravdao sva očekivanja

FOTO 14. Gastro Turopolja opravdao sva očekivanja

PODIJELITE

Nedjeljni turopoljski ručak vrhunac je 14. Gastro Turopolja koji je okupio brojne Velikogoričane i njihove goste. Protekli tjedan bio je izrazito kišan, pa je smirivanje vremena itekako pogodovalo završnici manifestacije.

– Ove godine je odaziv očekivano dobar i kvalitetan. Došlo je jako puno ljudi, bez obzira što vrijeme ovih zadnjih dana nije bilo naklonjeno organizatorima. Nećkali smo se hoćemo li imati u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, ili ćemo možda odgoditi. Zahvaljujem svima koji su bili u organizaciji i ipak odlučili da se napravi ovdje na otvorenom, na tradicionalnom prostoru gdje ćemo se i ubuduće susretati i druge manifestacije obilježavati. – rekao nam je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice

– Organizacija je kao i svake godine vrlo zahtijevna. Puno je to posla. Svake godine se događaju manji propusti, ali mislim da svake godine ide na bolje. Imamo se čime pohvaliti.- naglasio je dopredsjednik udruženja obrtnika i predsjednik Ceha ugostitelja Velike Gorice Vladimir Birek.

-Ovo je prilika da se prezentiraju naši specijaliteti, naša vina, naše slastice i sve ono što naši sugrađani mogu ponuditi. – istaknuo je Krešimir Ačkar, Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i šport.

2.jpg

Središte grada bilo je poput velike blagavaonice, a na stolu su se našli pravi specijaliteti: špikovana svinjetina u umaku, domaća gibanica, crni rižot, riblja pašteta, šaran na rašljama, samo su neka od jela s bogatog jelovnika Nedjeljnog turopoljskog ručka za kojeg su kuhali i gosti iz Slovenije te s otoka Korčule i Lastova.

– Širimo ponudu Gastro Turopolja. Ove godine mislim da imamo najbolju, vrlo raznovrsnu ponudu i za svakoga će se naći ponešto. Izuzetno smo zadovoljni odazivom DVD-ova koji su nam velika tehnička podrška u suradnji sa Srednjom strukovnom školom. – istaknula je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice grada Velika Gorica.

42.jpg

Čak 1200 porcija napravili su članovi udruženja obrtnika Korčula-Lastovo. U Veliku Goricu na Gastro Turopolja dolaze već 12 godina. – Danas sam kuhar, inače sam klesar. Svake godine smo tu. Kuhamo dalmatinski rižot. Unutra su dagnje, kozice, sipa i dalmatinski začini. – otkrio nam je Ante Dračevac.

Jolanda Lipanović s Lastova nije propustila doći ni ove godine na manifestaciju. Iako putovanje s otoka do Gorice traje cijeli dan, isplati se doći podružiti s ovdašnjim prijateljima te predstaviti novitete dalmatinske kuhinje. A jedan takav novitet je trenutno vrlo popularan motar.

– To je trava koja raste tik uz more, jedna je od vrhunskih specijaliteta. Bere se u svibnju, blanšira i stavlja u ocat. Vrlo je kvalitetna i zdrava za organizam. – objasnila nam je Jolanda.

46.jpg

Svoj bistro iz Kurilovca svake godine na Gastru predstavlja Đurđica Jančić. – Pripremili smo turopoljsku pašticadu. To je svinjetina punjena lukom, špekom, u umaku od šljiva, špeka i domaće dunje. Za slasticu smo pripremili domaću gibanicu od rogača ili rožićka, gibanicu od maka, rafaelo kuglice i svadbene breskvice. – rekla nam je gospođa Jančić.

Na ovogodišnjem Gastru predstavilo se 13 goričkih ugostitelja, a u spremanju turopoljske kotlovine natjecale su se 24 ekipe. Prvo je mjesto pripalo DVD-u Kobilić, drugo DVD-u Rakitovec i treće DVD-u Strmec Bukevski, dok su specijalne nagrade zaslužili Rotary i Družina z Brega Jajtine. Na Gastru su bili i predstavnici Zagrebačke županije.

27.jpg

– Jako je zgodno vidjeti puno ljudi, štandova. Uložen je veliki trud i to je na neki način čuvanje naše tradicije, onoga što je naše izvorno. – rekao nam je Dražen Bošnjaković, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije.

– Tradicionalna manifestacija Gastro Turopolja pokazuje naše običaje i tradiciju. Zagrebačka županija je gastronomska rizinica i ima puno ovakvih manifestacija koje Županija podržava.- istaknuo je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

34.jpg

Na 14. Gastru Turopolja bila su i djeca iz vrtića Ciciban koja su svoje stvaralaštvo pokazala u radionici Mali kuhar dok su u Malom poduzetniku sudjelovali polaznici Centra za odgoj i obrazovanje. Velikogoričani su mogli razgledati i izložbu jabuka i meda.

Kako je bilo na 14. Gastru Turopolja pogledajte u našoj galeriji fotografija.

[print_gllr id=32764]