Home Izdvojeno FOTO U Velikoj Gorici obilježen Dan mimoza

FOTO U Velikoj Gorici obilježen Dan mimoza

Rak vrata maternice moguće je prevenirati redovitim pregledima i cijepljenjem djevojčica.

PODIJELITE

U cijeloj Hrvatskoj na gradskim trgovima obilježava se Dan borbe protiv raka vrata maternice pod nazivom Dan mimoza. Prodajom cvijeća nastoji se osvijestiti žene na važnost preventivnih i redovitih pregleda kako bi sačuvale svoje zdravlje. U Velikoj Gorici cvijeće se prodavalo na Tržnom centru i ispred Pučkog otvorenog učilišta. U humanitarnoj akciji sudjelovali su brojni građani, i žene i muškarci.

Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka i dopredsjednica Županijske lige protiv raka doktorica Neda Ferenčić Vrban upozorila je kako ne činimo dovoljno na iskorjevanju bolesti koju je u 21. stoljeću moguće vrlo lako otkriti na vrijeme i spriječiti njezino širenje. – To je bolest koja se u današnje vrijeme uopće ne bi trebala razviti s obzirom na mogućnost ranog otkrivanja. Brojke govore da ne radimo dovoljno dobro i da moramo uložiti sav napor da iskorijenimo bolest – rekla je dr. Ferenčić Vrban.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice svaki dan oboli jedna žena, a trećina oboljelih umre.  – Godišnje 120 žena umire, a 352 su novootkrivene na godišnjoj bazi. Znači svaki treći dan umre jedna žena. Ima mogućnosti prevencije, odazovite se na preventivni pregled, napravite papa test, HPV tipizaciju i molim vas cijepiti svoje djevojčice u osmom razredu i zaštitite ih od mogućnosti razvoja karcinoma – pozvala je doktorica Neda Ferenčić Vrban.I ove godinu akciju su podržali gradski čelnici, međi kojima su gradonačelnik Dražen Barišić i njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Krešimir Ačkar, te predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas.

– Važno je okupiti naše sugrađane da ih senzibiliziramo. Treba biti svjestan da svakog dana u Hrvatskoj oboli jedna žena od raka vrata maternice. Nalazimo se ovako svake godine, uz simboličnu cijenu darujemo mimoze sugrađanima. Ima i muškaraca i žena koje su empatične prema oboljelima, ali i oprezne prema sebi – rekao je gradonačelnik Barišić.

Humanitarnu akciju organizirali su Veleučilište Velika Gorica, Grad Velika Gorica, Hrvatska liga protiv raka, Udruga Zdravka i Poliklinika Zahi.