Home Izdvojeno FOTO Velikogorički ”Suncokret” proslavio 20. rođendan

FOTO Velikogorički ”Suncokret” proslavio 20. rođendan

Ono na što roditelji osoba s invaliditetom upozoravaju od samih početaka otkako su se okupili u udruzi, je potreba za izgradnjom doma za starije i nemoćne na području Velike Gorice.

PODIJELITE

Udruga osoba s invaliditetom ”Suncokret” Velika Gorica u petak je obilježila 20 godina postojanja. Članovi Udruge i njihovi gosti okupili su se u Starom Čiču u restoranu Phoenix kako bi se zajedno prisjetili početaka nastajanja Udruge, ali i upozorili na probleme s kojima se suočavaju.

Predsjednica Udruge Jadranka Kosović, koja je Udruga vodila i od 1999. do 2004. godine, rekla je kako osobe s invaliditetom često nailaze na prepreke i neprihvaćanja u društvu. – Prva stvar na koju bih ja skrenula pozornost je ta što je naša lokalna zajednica dosta konzervativna. Treba raditi na senzibilizaciji javnosti da osobe s invaliditetom su ravnopravni članovi društva i da ih ne treba stigmatizirati i degradirati.Ono na što roditelji osoba s invaliditetom upozoravaju od samih početaka, otkako su se okupili u udruzi, je potreba za izgradnjom doma za starije i nemoćne na području Velike Gorice. Jednom kada roditelji uđu u godine kada se više ne mogu skrbiti sami za sebe, a kamoli za svoju invalidnu djecu, javlja se niz problema. Osobe s invaliditetom ostaju prepuštene same sebi jer su njihovi, sada nemoćni roditelji, ili umrli ili su smješteni u neke privatne domove do kojih njihova djeca ne mogu doći i ne mogu biti uz njih.

– Ono što je neophodno u Velikoj Gorici je dom za starije i nemoćne koji bi bio u projektu Grada i Ministarstva da se mogu smjestiti roditelji koji su već stariji, a u svojoj obitelji imaju osobe s invaliditetom koje se ne mogu brinuti same za sebe. Takva skrb nam treba u Velikoj Gorici. Nije potrebna samo njega, već multidisciplinarni pristup, radna i fizikalna terapija. Roditelji su stari i nemoćni, kada netko završi u bolnici na dulje vrijeme, javlja se problem jer njihova djeca kao osobe s invaliditetom ostaju sama kod kuće – upozorila je Kosović.Budućnost osoba s invaliditetom, nakon što ostanu bez roditelja koji su o njima skrbili čitav svoj život, neizvjesna je. Niz pitanja ostaje bez odgovora zbog čega roditelji neprekidno strahuju. Svakodnevica je to i u životu prve predsjednice i suosnivačice Udruge Mire Todorić koja i danas, kao 87-godišnjakinja u invalidskim kolicima, ovisna o tuđoj pomoći, živi sa svojim djetetom koje je osoba s invaliditetom. – Ponosna sam što smo zadržali Udrugu. Samo sam tužna što mnogih od članova od invalida nema, Pokojni su, mnogi su već roditelji pokojni, svima nam se bliži kraj. Inače se radujem što slavimo godišnjicu, jer kada smo stvarali Udrugu, nismo ni pomišljali na 20 godina – rekla nam je Mira koja se prisjetila događaja od prije 20 godina pa i izbora imena udruge.

– Mi smo se družili četiri, pet godina u prostoru kod Doma zdravlja. Bio je prekrasan prostor, veliki prozori, četiri prostorije, jedna velika gdje smo se mogli smjestiti, u manjima smo čavrljali i dogovarali se. Stvorili smo velika prijateljstva među nama roditeljima jer svi smo imali invalidno dijete i to nas je jako povezivalo. I onda sam se sjetila da bih trebala osnovati udrugu i to po onoj službenoj dužnosti kako se udruge osnivaju da bismo imali veća prava. Kada je Udruga osnovana, trebala nam je pomoć onih koji nisu članovi udruge jer nisu roditelji invalida, ali su prijatelji i znanci. Ja sam se sjetila sama da bi htjela da mi se Udruga zove Suncokret jer je to jedan od najljepših cvjetova, ima prekrasnu žutu boju i okreće se suncu, a mi smo invalidi i roditelji invalida i trebamo se okretati onima koji nam hoće pomoći. To mi je bio poticaj tražiti pomoć od drugih.Malo je onih koji u Velikoj Gorici nisu čuli za Udrugu ”Suncokret”. Mnogi su nesebično pružali pomoć članovima kad god je bilo potrebno, i onda kada je Udruga na samim počecima imala 30-ak članova i danas kada ih je više od 400. Na svečanoj proslavi u petak, na kojoj je gostovao sastav ”Zlatne godine”, uručene su zahvalnice i monografija o radu Suncokreta njihovim volonterima, predstavnicima Grada Velika Gorica, velikogoričkim udrugama i dosadašnjim predsjednicima Udruge osoba s invaliditetom ”Suncokret” Velika Gorica.