Home Izdvojeno FOTO Održano interaktivno predavanje o Ivanu Kožariću, nakon čega posjetitelji modelirali glinu

FOTO Održano interaktivno predavanje o Ivanu Kožariću, nakon čega posjetitelji modelirali glinu

Ovo predavanje bilo je prvo unutar ciklusa interaktivnih predavanja koje će se tijekom 2021. održavati u Galeriji Galženica

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Galerija Galženica sinoć je ugostila povjesničarku umjetnosti Teu Gudek Šnajdar koja je održala predavanje i radionicu ‘Ivan Kožarić – Sto godina hrvatskog modernog klasika’. Ovime se obilježila 100. obljetnica rođenja jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika.

Održavamo ovo predavanje na skoro jako znakovit datum jer mu je jučer bila 100. godina rođenja koju je gotovo i doživio. Nažalost, preminuo je prošle godine u studenom. Kroz njegov rad ne vidi se samo djelovanje jednog umjetnika nego on radi revoluciju u umjetnosti Hrvatske.”, govori nam Tea Gudek Šnajdar te objašnjava kako je Kožarić kao umjetnik često bio ispred trendova koji su se događali u svijetu. Posebno je zanimljiv i jer je autor nekih vrlo poznatih skulptura u Zagrebu poput Prizemljenog sunca i Matoša.

“Želimo približiti umjetnost široj publici”

Nakon predavanja uslijedila je i radionica na kojoj su se posjetitelji mogli okušati u izradi skulpture od gline. “Kada se sluša o umjetnosti to uglavnom izgleda tako da vam netko priča o tome, a vi niste niti primili glinu ili neki drugi materijal u ruke i zbog toga je ponekad teško shvatiti umjetnički proces. Bila nam je ideja što više približiti umjetnost široj publici.”, govori Gudek Šnajdar.

Ovo predavanje bilo je prvo unutar ciklusa predavanja koje će se tijekom 2021. održavati u Galeriji Galženica, u sklopu projekta ‘Razgovori o hrvatskim modernim i suvremenim umjetnicima, uz primjere iz fundusa Galerije Galženica’. Predavanja i prateće radionice namijenjene su razvoju lokalne publike, jačanju kulturne suradnje na području Grada Velika Gorica i Zagrebačke županije, te edukaciji lokalnog stanovništva o nekim od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća.

“Razlog stvaranja programa bilo je razmišljanje da same izložbe nisu dovoljne za privlačenje publike i da je potrebno razvijati popratne programe koji će pružati šarolikost da privuku ljude različitih interesa. Večerašnji projekt nastao je na inicijativu Tee Gudek Šnajdar koja je predložila suradnju s Galerijom Galženicom pa smo zajedno osmislile program.”, objašnjava Antonia Vodanović, kustosica Galerije te dodaje kako je ovo sada svojevrsni pilot projekt kroz koji žele vidjeti kako će publika reagirati i kako će se razvijati.

Predavanja u ciklusu će biti interaktivna, tako da će se posjetitelji imati priliku upoznati s radom autora putem bogatih vizualnih materijala, knjiga i časopisa posvećenih umjetnicima.