Home Izdvojeno FOTO Ususret Cvjetnici: Tradicionalno podijeljene maslinove grančice

FOTO Ususret Cvjetnici: Tradicionalno podijeljene maslinove grančice

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Sutra obilježavamo Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje, kršćanski je blagdan koji se slavi svake godine nedjelju prije Uskrsa kao uvod u Veliki tjedan. Običaj je da se na misu nose maslinove ili grane nekog drugog stabla na blagoslov.

“Tradicionalno dijelimo maslinove grančice i drenek, na taj način vraćajući se na stare turopoljske običaje. Uskrs ćemo čestitati sljedeći tjedan kada sam Uskrs dođe. Sada ćemo poželjeti blagoslova, zdravlja i svako dobro u Velikom tjednu da nas podsjeti na ono što simbolizira Uskrs, da nakon svake muke i patnje dolazi radost života, radost Uskrsa i svega onog dobroga da nas podsjeti da nijedna muka nije uzaludna“, rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Kao i prošle godine, Grad je maslinove grančice nabavio iz doline Neretve.

Maslinove grančice dijelio je i HPS Velika Gorica: “HSP Velika Gorica već dvanaestu godinu pred Cvjetnu nedjelju organizira podjelu maslinovih grančica građanima Velike Gorice. Želim svako dobro svim građanima Velike Gorice za blagdan Uskrsa”, poručio je Lucijan Maslać.

U šetnji gradom maslinove grančice dijelili su i predstavnici MOST-a Velika Gorica te su zaželjeli građanima sretan Uskrs.

Most Velika Gorica