Home Kultura FOTO Učenici pjevali, glumili i recitirali na mičevečkom dijalektu

FOTO Učenici pjevali, glumili i recitirali na mičevečkom dijalektu

PODIJELITE

U Područnoj školi Mičevec sinoć je održana priredba ”Mičevečka večer”. Učenici su izveli nekoliko točaka, pjevali su, svirali, glumili i recitirali na mičevečkom dijalektu te su pripremili dvije izložbe. Prikazan je dokumentarni film o Turopolju, a za glazbeni dio bili su zaduženi članovi KUD-a Mičevec.

– Cilj je da njegujemo tradiciju i običaje našeg kraja. Učenici su svi govorili na mičevečkom dijalektu kojim se nekada govorilo tako da bi obnovili uspomenu na taj jezik, da bi čuli kako se nekada govorilo, ali i da bi učenici saznali kakvi su nekada bili običaji i kakva je bila tradicija – rekla nam je Đurđa Ivičar Felja, ravnateljica OŠ Velika Mlaka.U organizaciju priredbe bili su uključeni svi, učitelji, učenici i njihovi roditelji. Izložba starih fotografija ”Pretki naši bližeši i dalši” privukla je pažnju mnogih posjetitelja, a zanimljiva je bila i izložba igračaka kakve su nekada izrađivali naši djedovi i bake.

– Njegovanjem tog dijalekta u našoj školi, poticanjem učiteljica da pišu i govore tim jezikom, sve više djeca razumiju jezik kojim se nekada govorilo i sve su više povezani s prošlošću i sa životom koji je nekada bio, da bi mogli shvatiti svoj život i svoje porijeklo i da sačuvaju tu tradiciju i da bi znali od kuda jesmo, od kuda potičemo, da nismo ti koji će gledati samo globalizaciju, nego ćemo sačuvati tradiciju našeg kraja i običaja, da znamo gdje jesmo, odakle smo i kuda idemo – zaključila je ravnateljica.

Čuvajući običaje svoga zavičaja od malih nogu, Mičevčani će svoj govor i tradiciju njegovati i kroz buduće naraštaje.