Home Gospodarstvo FOTO U Tomaševićevoj ulici traju radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže

FOTO U Tomaševićevoj ulici traju radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže

PODIJELITE

Danas je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić s direktorom HEP Toplinarstva Zdravkom Zajecom i direktorom Gradskog stambenog gospodarstva Tomislavom Landekom u prijepodnevnim satima obišao gradilište u Ulici kralja Stjepana Tomaševića u Velikoj Gorici. Radi se o izvođenju radova na projektu Revitalizacije i izgradnje centralnog toplinskog sustava Velike Gorice.

– Konkretno ove godine izgradit ćemo, odnosno revitalizirati otprilike 1 200 metara, što je jedna trećina od četiri i pol kilometra koja treba revitalizirati. U planu je i izgradnja šest kilometara nove vrelovodne mreže da bi se izgradio cjelovit sustav grijanja u Velikoj Gorici – ispričao je Zdravko Zajec, direktor HEP Toplinarstva.Radovi planirani ove godine bit će gotovi do 1. rujna, a vrijede između šest i sedam milijuna kuna. Cijeli projekt izgradnje centralnog toplinskog sustava koštat će 140 milijuna kuna. Postoji još jedna varijanta, gradnja cijevi iz Zagreba, a onda bi projekt koštao mnogo više jer je sama cijev vrijedna 250 do 300 milijuna kuna.

– Ove cijevi stare su više od 30 godina. Njihova zamjena smanjit će gubitke u distribuciji toplinske energije što će posljedično imati manje troškove što se tiče cijelog toplinskog sustava u Velikoj Gorici. A o samim troškovima i efektima za građane govorit ćemo kada bude gotov cijeli toplinski sustav i kada se svi efekti mogu vrednovati u jednom trenutku – zaključio je Zajec.Za vrijeme radova, dok se budu mijenjale dionice, građani neće imati protečne tople vode. – Mi ćemo učiniti sve da to bude u vrlo kratkom vremenu jer su napravljeni terminski planovi da se što manje ometaju naši građani – poručio je Zajec.

– Ovaj dio grada u potpunosti će promijeniti svoju fizionomiju, a da bi mogli jednoga dana, vrlo skoro, preasfaltirati kolnik, ceste i pješačke zone, morali smo promijeniti infrastrukturu, tu imamo partnera, HEP Toplinarstvo koji svake godine ulaže u revitalizaciju svoga sustava. Ove godine, u Tomaševićevoj ulici mijenja postojeće vrelovode kako bi oni bili moderniji i imali što manje gubitaka pa tako bili što efikasniji, a našim sugrađanima računi bili manji i grijanje jeftinije – rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.Brojni stanovnici zgrada u Velikoj Gorici već su osjetili na svom kućnom budžetu učinkovitost novih fasada. Zahvaljujući njima, računi za grijanje nešto su niži, a energija se štedi i ljeti i zimi. – Uz napore koje radi naš GSG, mi ćemo evo vrlo skoro umiti gotovo sve. Ostala je samo jedna zgrada – promijeniti ovojnice i stolariju, staviti novu fasadu, imati modernije grijanje, a ako građani budu zainteresirani dopunit ćemo i solarima – rekao je Barišić.

Barišić je naglasio kako će ovaj dio grada, zbog gradnje bazena, dječjeg igrališta i vrtića, imati još veći standard. – Omogućit ćemo sigurniji, ljepši, udobniji, luksuzniji pješački, biciklistički i autopromet po cestama. Ovaj dio grada imat će apsolutno najviši standard u našoj Velikoj Gorici što naši sugrađani i zaslužuju. Mogu izraziti zadovoljstvo da smo se pošteno primili posla i da više nećemo stati i vrlo brzo ćemo završiti – zaključio je gradonačelnik.