Home Izdvojeno FOTO U Novom Čiču održan prvi Sajam informiranja mladih

FOTO U Novom Čiču održan prvi Sajam informiranja mladih

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Udruga Zamisli iz Zagreba i KUD Čiče organizirali su jednodnevni Sajam informiranja mladih u Etno naselju Novo Čiče.

Svoj rad kroz razne prospekte i rukotvorine predstavili su, uz organizatore, Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perišina, Policijska postaja Velika Gorica, Zajednica ISM, Udruga IMPRESS, Srednja strukovna škola Velika Gorica, Gorički klub mladih, Klub mladih Zagreb, Savez SUMSI, Udruga IKS, Udruga ZAGOR. Cilj je bio mladima koji su posjetili događanje pružiti uvid u sve aktivnosti i sadržaje koji im se nude, ne samo na našem području već i šire pa su u Novo Čiče danas stigli i predstavnici udruga iz Daruvara, Zaboka, i Petrinje. U Krapinsko-zagorskoj županiji Udruga ZAGOR koja okuplja 15 članica prednjači u mnogočemu.

– Mi smo jedni od prvih na području Hrvatske koji smo izradili u suradnji sa županijom, prvi županijski program za mlade koji se danas zove Regionalni program za mlade, 2009. godine pokrenuli smo prvi Centar za mlade Krapinsko-zagorske županije. Nedavno je izrađena i prva županijska Strategija razvoja civilnog društva koja je napravljena po uzoru na nacionalnu. Imamo dobre primjere koje možemo pokazati drugima – ispričala nam je Ivana Radanović, koordinatorica mreže Udruga ZAGOR. Iz Daruvara su stigli predstavnici Udruge IMPRESS. Predstavili su svoj projekt Matematičkih junaka kojim motiviraju učenike prvih i drugih razreda na kreativno i zabavno učenje matematike i svladavanje matematičkih zadataka.

– Nije sve samo na papiru nego su neke stvari i modelirane pa se na drugačiji način predstavljaju. Učenici prvih razreda su radili statističku obradu. To je bilo vrlo jednostavno. Primjer je bio kako zbrojiti koliko učenika ima plave oči i plavu kosu. Sve su zabilježili na papiriće i onda na jednom grafikonu označavali i vidjeli da to nije teško – rekao nam je izvršni direktor Udruge IMPRESS Daruvar, Dubravko Šopar. Kako bi što više animirali mlade, predstavnici Udruge IKS iz Petrinje postavili su u Čiču ljudski Čovječe ne ljuti se.

– U naš info centar u Petrinji mladi dolaze svakodnevno na informiranje i savjetovanje, pružamo im podršku i potičemo ih na motivaciju i aktiviranje u našoj zajednici – rekla nam je voditeljica Info centra Udruge IKS Larisa Brkić. Od lokalnih predstavnika u Novo Čiče došli su iz Goričkog kluba mladih koji su predstavili svoje programe. – Mladi će dobiti informacije o Info centru koji se ovdje nalazi. Nadamo se da će se ova tradicija Sajma informiranja u ovom prostoru češće događati u Velikoj Gorici – rekla nam je Mirna Gajski Jolić.

Dva policajca iz Policijske postaje Velika Gorica predstavili su sve policijske poslove, od preventivnih programa o prometu i ovisnostima koje provode u osnovnih i srednjim škola do načina na koji se može postati policajac. Ivan Josić u policiji radi 20 godina, a kao kontakt policajac 12. Na poslu mu je kaže, lijepo.

– Dobro mi je. Zna biti stresno, ali moje radno mjesto je fino. Po školama se družimo s ljudima, surađujemo. Problema ima, s njima se zajedno nosimo i to je to. A da bi netko postao policajac mora završiti četverogodišnju školu i onda na raspisani natječaj se javiti i završiti tečaj od devet mjeseci. Najniža ocjena može biti dobar, dobrog vladanja i dobrih psihofizičkih sposobnosti – rekao nam je Josić.KUD ”Čiče” i njegove projekte predstavila je Jennie Blaškić. – Mladi mogu vidjeti našu kulturu i tradiciju okom, a mi ćemo im ispričati ono što smo radili. To je sve ručni rad po uzoru na stare tradicijske stvari, sami smo izrađivali poculice, kraluš i škudu, ovdje su i haljine iz projekta ”Od lana haljina tkana”. Mogu se i slobodno prošetati etno selom.

– Sve nas veže činjenica da svi imamo info centre i u svom radu smo posvećeni mladima i na različite načine pokušavamo i promovirati rad s mladima i osiguravati sustav informiranja i raditi na njegovom razvoju i osiguravanju kvalitete u pristupu mladima po pitanju pružanja informacija – rekla je Svjetlana Marijon iz Udruge Zamisli.

Sajam je bio prilika da mladi vide što im nude institucije, udruge, škole. U Etno selo stigli su i učenici iz susjedne Osnovne škole ”Novo Čiče”.

Foto: Mario Žilec