Home Izdvojeno FOTO Turopoljci večeras sudjeluju u tradicionalnoj Pomorskoj bitci u Bakru

FOTO Turopoljci večeras sudjeluju u tradicionalnoj Pomorskoj bitci u Bakru

PODIJELITE

Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić iz Mičevca večeras sudjeluje u tradicionalnoj Pomorskoj bitci u Bakru. Riječ je o manifestaciji u kojoj sudjeluju povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske prisjećajući se davne 1616. godine kada su Mlečani pokušali osvojiti Bakar, no u tome nisu uspjeli.

– Prikazuje se kako s tri galije Mlečani ulaze u uvalu Bakar i žele osvojiti taj grad. Oni prvi započinju bitku i uzvraćaju, sve postrojbe koje su došle iz Hrvatske uzvratit će na taj napad i završit će tako da će se grad Bakar obraniti od Mlečana. Ta priča danas isključivo služi za turističke potrebe. Ovom gradu to doprinosi da se turistički razvija – ispričao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec. Ova manifestacija svake godine sve je posjećenija. – Nadam se da će naši posjetitelji iz okolice, ali i svih krajeva Hrvatske biti zadovoljni. Zadnjih godina odaziv publike bio je izvrstan. Prema procjenama bude 10 do 15 tisuća ljudi, a nadam se da će i ove godine ponoviti – kaže Boris Perković, vojvoda Bakarske straže.

Organiziran je zanimljiv program – svečani mimohod te rekonstrukcija Pomorske bitke u kojoj sudjeluje gotovo 30 povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske. – U našem kraju, ovo je jedna od pravih, autentičnih, povijesnih manifestacija. Ja vjerujem da i turisti koji su posjetili ovaj naš lijepi kraj zaista uživaju u tim prizorima. Prizori su zanimljivi – mimohod s povijesnim postrojbama iz cijele naše zemlje, a nakon toga u 23 sata slijedi rekonstrukcija Pomorske bitke. Bude stvarno vatreno. Imamo jedrenjake koji simboliziraju Mletačku mornaricu. Vizualni i auditivni efekti su zaista impresivni. Puca se na sve strane. Kasnije slijedi i veliki vatromet – poručuje Perković.U rekonstrukciji bitke sudjeluje i povijesna postrojba Turopoljski banderij koji je u Bakru već tradicionalno. – Došli smo s pet vojnika. Naš zadatak je u bakarskoj Pomorskoj bitci protiv Mlečana pucati iz topa. Došli smo na poziv Bakrana i dolazimo već sedam, osam godina. Družimo se, što je najbitnije – ispričao je Nenad Kovačić, plemeniti kapetan Turopoljskog banderija.