Home FOTO VIJEST FOTO Turopoljci proslavili jubilarno 30. Jurjevo po sučijama

FOTO Turopoljci proslavili jubilarno 30. Jurjevo po sučijama

U Mraclinu smo zatekli i stari jurjevski običaj koji je oduševio sve okupljene. Evo o čemu je riječ...

PODIJELITE

Isprativši zimu i slaveći proljeće kao simbol novog života, Turopoljci su obilježili ovogodišnje 30. jubilarno Jurjevo. U malo drugačijem izdanju nego u godinama prije potresa i pandemije, no u istom onom ozračju tipičnom za turopoljski kraj i ljude iz naroda.

Podsjetimo, 30. jubilarno Jurjevo obilježeno je programima po sučijama. Plemenita opčina turopoljska u svojim sučijama, a u suradnji s mjesnim odborima, kulturno-umjetničkim i drugim mjesnim udrugama, (su)organizirala je paljenje jurjevskih krijesova. U 12 sučija, krijesovi su se palili u petak i subotu.

Foto: Josip Škof

S obzirom da je dvor u Lukavcu zbog oštećenja službeno zatvoren, a pošto nam je pandemija omogućila da se družimo, uspjeli smo organizirati paljenje krijesa po sučijama kao nastavak naše tradicije. Ovo je 30. put da je POT nositelj organizacije. Posebno mi je drago vidjeti da su i u drugim naseljima KUD-ovi, mjesni odbori i udruge organizirale paljenje krijesa i jurjevske dane. Želimo da Jurjevo bude sveopći dan proslave diljem Turopolja. Nadam se kako ćemo se sljedeće godine moći ponovo okupljati oko dvorca Lukavec, budući da iz Županije pristižu prva sredstva za njegovu obnovu, a kako bi bio siguran za sljedeću godinu – kazao je Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

Foto: Matej Crnogaća

Turopoljci oduvijek s posebnim štovanjem i brojnim običajima slave dan sv. Jurja, kao praznik proljeća i početak gospodarske godine. Povijest Turopolja bila je velikim dijelom obilježena ratovima pa ne čudi što je upravo ovaj svetac i rimski vojni časnik proglašen zaštitinikom Turopolja po kojemu brojne crkve i kapele, kao i žitelji ovoga kraja, danas časno nose ime.

I ove su se godine brojni žitelji velikogoričkoga kraja okupili u svojim naseljima, te tradicionalno obilježili Jurjevo paljenjem krijesa u plemenitim sučijama Kobilić, Donja Lomnica, Dubranec, Velika Mlaka, Pleso i Lukavec, a u subotu je druženje bilo u Hrašću, Kučama, Kurilovcu, Mraclinu i Rakitovcu.

Foto: Josip Škof

Najveća proslava turopoljske tradicije, koja je ujedno okupila i najviše Turopoljaca bila je u Velikoj Gorici u parku dr. Franje Tuđmana, uz izvedbe kulturno umjetničkih društava. Palio se krijes, a pjesme, plesa i druženja kao i uvijek – nije nedostajalo!

Foto: Josip Škof

Vraćeni stari jurjevski običaji: Skakanje prek’ ognja u Mraclinu

U Mraclinu smo u šetnji i kroz druženje s brojnim ondašnjim žiteljima mogli primjetiti kako su jedva dočekali druženje na otvorenom, te proslavu tradicionalnog Jurjeva karakterističnog za naše lijepo Turopolje. No ipak, jedan nas se gospodin posebno dojmio. Ispričao nam je kako je krenula priča s paljenjem jurjevskog krijesa u Mraclinu, koja je kasnije prerasla u malu mjesnu manifestaciju, i otada ova tradicija nije minula!

Foto: Mario Žilec

Prvi sam susjed ovog čuvenog događaja. Imam veliki vrt i dosta granja pa smo godinama kurili na proljeće svoje granje, kao i sused Slaven te njegov brat Jurica, pa smo se dogovorili i odlučili zajedno kuriti granje na Jurjevo. Par let kurili smo granje nas trojica na Jurjevo, pa su došli još neki ljudi. I tu nismo stali! Dopelali smo banderij, pa je došel Dučec, a onda i žene s kolačima, kobasama i špekom. I tak je nastalo događanje koje denes imamo, sa preko 200 ljudi koji se ovde okupe – otkriva nam Stjepan pl. Čunčić, sudac Plemenite sučije Mraclin.

Ove godine odlučili su vratiti jedan stari običaj koji se nekada izvodio na Jurjevo – skakanje prek’ ognja, a evo o čemu je riječ…

Foto: Mario Žilec

Imali smo mali krijes s preskakivanjem. Osnovali smo žiri koji je davao ocjene i podijelio nagrade. Isprva je bilo teško nagovoriti dečke i mladiće na preskakanje, a posle, kad je to krenulo, stajali u redu da bi to delali. Siguran sam da bu to sad ovde aktualno, svake godine sve više i više – ističe Stjepan pl. Čunčić.

I za kraj, prije negoli zavirite u galeriju fotografija, prisjetimo se prigodnih stihova:

“Došel je, došel, Juraj zeleni,
Iz zelene gore u to ravno polje.
Darujte ga, darujte, Juru zelenoga!
Nije Juro svaki dan,
već u ljetu jedan dan.
Darujte ga, darujte, Juru zelenoga!
Dajte Juri soli, da se Boga moli,
Dajte Juri sira, da vam ljepše svira,
Dajte Juri hrži, da se doma drži,
Dajte Juri rakije, da se doma napije, Dajte Juri gibanice, da ga ne bi ciganice,
Dajte Juri mleka, da ga ne bi seka,
Dajte Juri jajec, da ga ne bu zajec,
Dajte Juri dinar, dva, da ne pjeva badava.”

Galerija fotografija