Home Izdvojeno FOTO ‘Svi smo mi Turopoljci’ – Uspješno održano 4.Posavljačko Turopoljsko sijelo

FOTO ‘Svi smo mi Turopoljci’ – Uspješno održano 4.Posavljačko Turopoljsko sijelo

PODIJELITE

Članovi KUU Turopoljske Tradicije iz Kosnice danas su organizirali 4.Posavljačko Turopoljsko sijelo.  Na Sijelu se prikazala kulturna tradicija i baština Bosanske Posavine i Turopolja kroz glazbu i ples. Na kulturno zabavnom programu predstavila su se kulturno umjetnička društva iz Turopolja te Posavljaci koji žive na području grada Zagreba i Velike Gorice. Nastupilo je šest kulturno umjetničkih društava: KUD Izvorni Običaji, KUD Čiče, KUD Derventsko Kolo, KUD Veseli Posavljaci Bijelo Brdo, HPD Kučani te KUD Rodna Gruda.

– Mi smo prvi posavljaci koji su nastupili na Turopoljsko-Posavljačkom sijelu, a dolazak ovdje nam je već tradicija. Doveli smo mlađu grupu plesača i svirača koja je danas pokazala dvije koreografije iz okolice Dervente. Prekrasno nam je ovdje, Turopoljci su inače gostoljubiv narod. – izjavila je Ivka Dajaković, voditelj i koreograf KUD-a Dugo Selo.

Posavljacko Turopoljsko sijelo Kosnica katD KVG (24)

KUD ‘Izvorni običaji’ pripremilo je koreografiju koja se izvela u tri kola – valcer, četvorak i kockočka uz jedan valcer van koreografije.
– Naša Udruga ‘Izvorni običaji’ djeluje na području Hrvatske, BiH, Austrije ali najviše nas ima u Bosni. Našim članovima su pretežno roditelji iz Bosne i Hercegovine. Nastupamo svake godine ovdje, uvijek nam je drago kada nas zovu i zahvalni smo na tome. – rekao nam je Perica Tolić, predsjednik KUD-a.

Posavljacko Turopoljsko sijelo Kosnica katD KVG (16)

Za najmlađe je osiguran dječji park, a za odrasle tombola te ugostiteljska ponuda. I ove godine okupilo se mnogo posjetitelja iz raznih krajeva.

– Ovo je druga godina da dolazimo, mi isto nismo domaći, moji su roditelji inače iz Bosne i Hercegovine. Volim mamu dovesti ovdje da se malo sjeti svoje kulturne baštine. – rekla nam je Gabrijela, jedna od posjetiteljica.

 – Uživamo na ovakvim događajima, a posebno kad možemo čuti nešto naše. Već dugo živimo u Kosnici makar nismo odavde. Ma, znate, svi smo mi Turopoljci. – dodala je Ankica, jedna od posjetiteljica.

Posavljacko Turopoljsko sijelo Kosnica katD KVG (19)

Cilj ove kulturne manifestacije bio je približiti dvije kulture i tradicije te prevladati kulturološke razlike između domicilnog stanovništva i doseljenika, što je, kako se može vidjeti, i uspjelo.

[print_gllr id=51682]