Home Izdvojeno FOTO Svakog četvrtka vrtićanci iz Cicibana provode aktivnosti s terapijskim psima

FOTO Svakog četvrtka vrtićanci iz Cicibana provode aktivnosti s terapijskim psima

Dva terapijska psića pasmine Bichon Havanezer - Evie i Aya svojom prisutnošću kod djece potiču osjećaj ugode i zadovoljstva.

PODIJELITE
Foto: DV Ciciban

U suradnji s Društvom Naša djeca Sisak, Dječji vrtić Ciciban ove godine započeo je s novim izazovima u radu s djecom predškolske dobi. Dječji vrtić Ciciban prvi je i jedini dječji vrtić u Hrvatskoj u kojem se u kontinuitetu provodi ovakva vrsta projekta. Svakog četvrtka u dvije vrtićke skupine odvijaju se drukčije, inovativne i vesele aktivnosti jer djecu u skupinama dočekuju dva terapijska psića pasmine Bichon Havanezer – Evie i Aya.

– Boravak psića u skupini odvija se uz licenciranog vodiča prema holističkom pristupu prema kojem pas ima partnerski odnos s vodičem, a svojim ponašanjem signalizira potrebe djeteta aktivno sudjelujući u radu s djecom. Svaki psić ima svoju “radnu odjeću” u šarenim bojama kako bi bio dostupan djeci koja imaju razvojne teškoće i poteškoće u senzornoj integraciji. Evie i Aya najčešće pomažu djeci s razvojnim teškoćama i posebnim potrebama pa će na ovaj način imati i novi oblik nadopune postojećim terapijskim oblicima, a uz razgovor o životinjama i kućnim ljubimcima istovremeno se osvještava potreba zaštita djece od nepoželjnih ponašanja u odnosima sa psima, te zaštita životinja uz stvaranje pozitivnih iskustava u odnosu sa životinjom – poručuju iz DV Ciciban.

Foto: DV Ciciban

Ova pasmina primjerenih je osobina i za djecu s kroničnim bolestima te psići svojom prisutnošću potiču kod djece osjećaj ugode i zadovoljstva. Psići su prošli obuku koja traje dvije godine uz više od dvije tisuće radnih sati za svakog psa u različitim institucijama. Za evaluaciju projekta i rad pasa uz suradnju s Društvom Naša djeca Sisak uključeni su Vladimir Bolha, međunarodni kinološki sudac i trener za obuku sportskih i radnih pasmina iz Hrvatske te dr. Barbara Splitchuk, sveučilišna profesorica i mentorica.
Voditeljica ovog jedinstvenog projekta je predsjednica Društva Naša djeca Sisak Renata Fridrih, prof. defektolog – logoped. Ovaj projekt u Hrvatskoj se provodi u četiri županije, uz veliki interes u zemljama EU, SAD-u i Kanadi.

Projekt je započeo 2013. godine uz preporuke četiri ministarstva (Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za demografiju, socijalnu politiku, mlade i obitelj, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta). U projekt su aktivno uključena 32 partnera (ustanove u četiri sustava) i aktivno radi sedam pasa.

Foto: DV Ciciban

Evo i nekoliko dječjih dojmova:

Franka: “Lijepo mi je kad dođu Evie i Aya zato što ih crtamo.”
Roman: “Volim kada dođu Evie i Aya jer ih mogu podragati.”
Luka: “Jako je čudan osjećaj kad ih dragam. Nisam baš puno dragao pse. Bojao sam se da će me ugristi, ali onda sam vidio da nije opasna i sad mi se sviđa kad ju dragam.”