Home FOTO VIJEST FOTO Ruši se crkva u Kravarskom, izgradnja nove kreće kroz par mjeseci

FOTO Ruši se crkva u Kravarskom, izgradnja nove kreće kroz par mjeseci

Rušenjem ujedno počinje projekt gradnje nove crkve koja će se raditi da bude otporna na potrese i traje barem 500 godina

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

U tijeku je uklanjanje crkve Uzvišenja Sv. Križa u Kravarskom koja je simbol ne samo ovoga kraja, nego i Vukomeričkih Gorica. Sve je spremno za rušenje povijesne građevine, koje će trajati između sedam i deset dana, kao i uklanjanje njezinih ostataka.

Inače, na području općine Kravarsko, od 1150 objekata oštećeno je njih 580. Crvenu naljepnicu dobilo je 30 objekata, žutu njih 90 i zelenu naljepnicu 350 objekata. Po trenutnoj procjeni šteta na području općine iznosi preko 170 milijuna kuna.

Rušenjem ujedno počinje projekt gradnje nove crkve koja će se raditi da bude otporna na potrese i traje barem 500 godina.

– Danas je tužan, ali i radostan dan za Kravarsko. Počinjemo s uklanjanjem naše Crkve za što smo ishodili svu potrebnu dokumentaciju, ali i izgradnjom nove Crkve, kao i ostalih oštećenih objekata.  Od prvog smo dana krenuli u sanaciju šteta i već sada imamo 90 posto objekata osposobljenih za stanovanje. Mi kao općina, uz pomoć Vlade RH i Zagrebačke županije koji su nam u prvim danima odmah doznačili sredstva da možemo krenuti u sanaciju svih krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka i svega onoga što je bilo hitno, a kako bi ljudi mogli ostati u svojim kućama. I dalje radimo sve pripremne radnje kako bi i objekti koje ne možemo sanirati sami, a za područje proglašeno katastrofom, obnova je financirana 100 postotno od strane RH. Još jednom zahvaljujem svima koji su pomagali općini u sanaciji i dalje pozivam na angažman u obnovi i izgradnji naše nove crkve koja će krenuti kroz par mjeseci – kazao je načelnik općine Kravarsko, Vlado Kolarec.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Vlade RH te ministar branitelja Tomo Medved.

– Trenutak je ovo kada se poglavito vi, mještani Kravarskog sa posebnim emocijama prisjećate svih lijepih trenutaka za koje vas veže vaša srušena župna Crkva. Uz obiteljske domove i srušenu crkvu, vjerujem da radnje koje su nužne, zasigurno nisu jednostavne te ih svatko proživljava na sebi poseban način – kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja, Tomo Medved.

Župan Stjepan Kožić zahvalio se svim građanima i volonterima koji su do sada pomogli u obnovi te dali svoj trud, kako bi sve što se dogodilo zajednički što lakše prebrodili i zaboravili gledajući obnovljene i popravljene objekte, te se vrativši u normalan život.

– Iza svakog lošeg dijela ide i jedan novi početak koji nas obasjava radošću. Ova crkva simbol je općine i funkcioniranja ovdašnjih vjernika. Emocije su zasigurno velike. Siguran sam da će Vlada RH kroz sve što je činila nastaviti podupirati općinu Kravarsko. Čim smo dobili informaciju o stradalom zvoniku znali smo kolika je šteta napravljena. Uvijek smo bili spremni pomoći u svakom projektu, te ćemo sigurno i kao županija sada biti od pomoći. Vjerujem da će uklanjanje proći sigurno u što kraćem vremenu i da će ubrzo uslijediti obnova, te da Odbor za obnovu koji je formirala Općina Kravarsko maksimalno radi na tome da se kroz naše planove to što prije realizira – zaključio je župan Stjepan Kožić.