Home Izdvojeno FOTO Pogledajte kako je bilo na Ladanju u kuriji Modić-Bedeković

FOTO Pogledajte kako je bilo na Ladanju u kuriji Modić-Bedeković

PODIJELITE

Svi koji su se u subotu zatekli u kuriji Modić-Bedeković i njezinom prekrasnom zelenom okolišu, otputovali su u neka davna vremena. U vremena kada je u kuriji boravilo plemstvo koje je uživalo u ljepotama Donje Lomnice. Zahvaljujući Muzeju Turopolja, ovog je vikenda održana manifestacija ”Ladanje u kuriji Modić-Bedeković”.

– Smatrali smo potrebnim napraviti promociju objekta kroz ovu manifestaciju. Imamo izuzetno dobru suradnju s vlasnicima, potpisan je sporazum između Grada Velike Gorice i vlasnika kurije o održavanju gdje je Muzej Turopolja preuzeo brigu o kuriji u muzeološkom smislu i dobio ju na korištenje. Grad je izdvojio značajna financijska sredstva za obnovu ovog zaista bisera svjetske kulturne baštine – rekla nam je Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja. Kurija je izgrađena 15. lipnja 1806. godine pa je znakovito što se ovog vikenda održalo Ladanje. Kako je zagrebačko plemstvo živjelo i provodilo dane u kuriji u 19. stoljeću posjetitelji su mogli vidjeti kroz radionice, pripovjedaonice te glazbeni program. Sviralo se, pjevalo, plesali su se građanski plesovi u krinolinama i odijelima, vozilo se u gospodskim kočijama koje su vukli konji. August Šenoa, koji je bio čest gost kurije, i njegova Slavica čitali su si ljubavna pisma, što su uprizorili članovi KUD-a Mičevec, dok su članovi KUD-a ”Nova zora” iz Donje Lomnice pjevali tradicionalne pjesme.

– Trudili smo se pokazati dio tog građanskog načina života i njihovih tradicionalnih ladanja na ovom imanju što nam je pomogao napraviti KUD Mičevec sa svojim programom ”Gospojsko Turopolje” gdje oni njeguju i plesno i vokalno i glazbeno taj segment turopoljske tradicijske baštine. Ta je kurija nekada bila ladanjska kuća visokog zagrebačkog plemstva. Oduvijek je izuzetno dobro korespondirala s lokalnim stanovništvom i tom manifestacijom pokušali smo povezati ta dva momenta, jednog etnografskog tradicionalnog načina života Donje Lomnice koji nam je pomogao upriličiti KUD ”Nova zora” iz Donje Lomnice – rekla je Biškupić Čurla. Kroz cijeli dan posjetitelji su imali priliku vidjeti neke tradicijske vještine poput tesanja luči, sijanja brašna te nekadašnjeg načina peglanja i pranja rublja. Ladanje u kuriji završilo je pomalo neobičnim, ali ugodnim spojem bluesa i turopoljskih napjeva. U svojem aranžmanu tradicijske domaće pjesme izveo je velikogorički band Mungos blues brothers.

Foto: Mario Žilec