Home Gospodarstvo FOTO Počela obnova 50 metara visokog goričkog nebodera

FOTO Počela obnova 50 metara visokog goričkog nebodera

PODIJELITE

Ovih je dana počela obnova nebodera u Velikoj Gorici. Prvi put otkako je sagrađen, uredit će se njegova fasada, zamijenit će se stolarija na svim stanovima i napraviti izolacija ravnih krovova. Sve to već ove zime stanarima će donjeti značajne financijske uštede. Skoro 90 posto stanara suvlasnika zgrade odobrilo je energetsku obnovu za kojom vapi ovaj jedini neboder u gradu.

Direktor Gradskog stambenog gospodarstva Velika Gorica Tomislav Landeka, kaže da će računi za grijanje u zimskim mjesecima biti manji od 30 do 40 posto.neboder-obnova-2

-Ove zime je planirano da će biti završeno tri pročelja fasade. Može se očekivati da stanovi koji dobiju izolaciju ove zime, da će to i osjetiti u svom budžetu. Zadnja na red za obnovu doći će sjeverna strana nebodera. Ondje bi radovi trebali početi nakon zime jer nećemo sve stići završiti prije kiša i haldnog vremena.-rekao nam je Landeka.

ČEKA SE ODGOVOR HEP TOPLINARSTVA

Suvlasnici zgrade, a to su Grad Velika Gorica, VG Vodoopskrba i sami stanari, računali su i na financijsku podršku HEP Toplinarstva, no za sada ju još nisu dobili.

-Vodimo već bitku u pregovorima duže vrijeme, ali nismo mogli čekati da nam oni daju nekakva sredstva nego smo krenuli bez njih u projekt. Pregovore ćemo svakako nastaviti, ako ništa, dokazivati svoju nevinost, odnosno suvlasnici da dobiju neku subvenciju pa čak i na sudu.-odlučan je direktor GSG-a.neboder-obnova-4

Cijeli projekt obnove vrijedan je 3,6 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao je 1,4 milijuna kuna, Grad Velika Gorica sufinancira obnovu sa 150 tisuća kuna, a VG Vodoopskrba sa 105 tisuća kuna. Suvlasnici plaćaju od 35 do 45 posto investicije.

ZA OBNOVU ĆE SE UTROŠITI ČAK 70 TONA LJEPILA

Obnova vodotornja, na kojoj je angažirano oko 25 radnika, treba biti dovršena najkasnije do 30. travnja 2017. godine. Materijali su već spremni, a garancija njihove kvalitete vrijedi 10 godina.

-Mi smo spremni s materijalom, osoblje je educirano, svi materijali su standardizirani, logistika je uspostavljena, distribucija je točna u dan. – potvrdio nam je Danko Bačelić, direktor tvrtke distributera fasadnog materijala.neboder-obnova-3

Zgrada na Trgu maršala Tita 9 visoka je 50 metara, ima 14 katova i 64 stana. Velika je to površina za koju je potrebno puno materijala za kompletnu obnovu.neboder-obnova-1

-Ovdje će materijala otići oko 70 tona ljepila, oko 5,5 tisuća kvadrata kamene vune i 15-16 tona završnog sloja. To je ugrubo količina materijala koji idu na ovu zgradu. Time će stanari dobiti značajne uštede na grijanju, ali i za hlađenje će puno manje energije trošiti.-rekao nam je projektni savjetnik Miljenko Minković.

JOŠ 20 ZGRADA ČEKA OBNOVU

Nakon obnove fasade neboder se planira i prikladno osvijetliti, no ta je ideja tek u povojima. Prije toga suvlasnici će odlučiti koje boje će krasiti neboder. Za 10-ak varijanti boja na društvenim mrežama skupljaju se lajkovi.

Vodotoranj je šesta zgrada u Velikoj Gorici koja se obnavlja temeljem natječaja energetske obnove višestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektna dokumentacija spremna je za još 20 zgrada, a čeka se samo otvorenje natječaja Fonda jer njegove subvencije su i više nego dobrodošle.