Home Izdvojeno FOTO Paljenjem vještice završio Legendfest, 150 žena postale diplomirane coprnice

FOTO Paljenjem vještice završio Legendfest, 150 žena postale diplomirane coprnice

PODIJELITE

Narodne priče, čarobnjaci, moguti i coprnice proteklog su vikenda vladali Lukavcem. Drugi LegendFest privukao je tisuće posjetitelja, koji su uživali u glazbenim izvedbama, radionicama, ali i pravim vradžbinama.

– Prvi put sam ovdje ove godine i jako mi se sviđa, u pitanju je zabava u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe – rekla je posjetiteljica Ivana Fiškuš.

Žene koje su to željele mogle su postati i diplomirane coprnice. Coprnica Maja dodijelila je čak 150 diploma.

– Kod mene u mojoj kućici se može polagati coprnički ispit. Ako točno odgovorite na sva pitanja, dobijete diplomu i postajete početna coprnica. One koje su napredne mogu letjeti na metli i raditi čarobne napitke – pojasnila je coprnica.

Legendfest 2015 (25)

Predstavljene su zanimljive kazališne predstave KUD-a Mičevec „Kipci s turovoga pola“ i Teatra Tirena „Preko grma, preko trna“, dok je Ri teatar prikazao suđenje vještici, kazivanje priča o coprnicama, ali zmajevima i drugim čudnovatim bićima Ive Sille, Margarete Peršić, Tihane Ostreš i Andreje Kranek.

– Cilj je da se multimedijalno, kroz sve oblike umjetnosti prikaže mit, legenda i priča određenog kraja i Županije – kazao je Ivor Zidarić iz Udruge Val kulture.

IZRAĐIVALI MASKE I METLE

Posjetitelji su sudjelovali u radionicama filcanja vune, izrade vještičjih metli i maski, slušali su glazbu 15. i 16. stoljeća ansambla Triola, te dječji koncert Jelene Radan i grupe Meritas. Na LegendFestu je nastupio i vokalno-instrumentalni ansambl Jane.

– LegendFest je sigurno jedna dobra priča koju treba razvijati. Iz moje perspektive je zajedno sa Jurjevom važna manifestacija koja se može podići na najvišu razinu. Mislim da će Turopolje u svojoj ponudi imati dva vrhunska događaja – smatra ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić.

U coprničkom frizeraju stvarane su originalne coprničke frizure. Iza revije frizura 7. Hair fashion VG 2015. stajao je Ceh frizera, kozmetičara i pedikera velikogoričkog Udruženja obrtnika. Nastajali su najbolji radovi poznatih velikogoričkih frizera i onih budućih, učenika Srednje strukovne škole.

– Svaki je salon dao svoj doprinos i svoje viđenje coprnjica. Već se sedmu godinu trudimo konstantno održavati taj naš tradicionalni Hair fashion VG – istaknula je predsjednica Ceha, Jelena Pauk.

Legendfest 2015 (39)

AAPo prvi put je postavljena i izložba najboljih radova učenika osnovnih škola Zagrebačke županije na temu festivala, coprnica, moguta i mitskih bića, a koja je dio novog projekta Udruge Val kulture – LegendArta. Učenici od prvih do petih razreda osnovnih škola pokazali su pravu dječju maštu. Kroz kreativno stvaralaštvo upoznali su bogatu Hrvatsku nematerijalnu baštinu, kulturu i tradiciju.

– Sudjelovao sam u maskama, metlama i bilo mi je lijepo na konjskom otoku i mogutskoj šumi – ispričao nam je jedan učenik.

U Lukavcu nije nedostajalo niti atraktivnih vatrenih događanja. Antonio Kordić izveo je vatreni performans Vile i vatra, a skupina Acrofunkers show Plamen ljubavi.

Festival je zatvoren vatrenim spektaklom paljenja pet metara visoke coprnice, kojeg je pripremio naš poznati umjetnik Nikola Faller. Ubrzo je diljem starog grada Lukavca nestao strah od vještica i njihovih vradžbina.

[gmedia id=70]