Home Izdvojeno FOTO Ovako je bilo na hodočašću u Mariju Bistricu

FOTO Ovako je bilo na hodočašću u Mariju Bistricu

PODIJELITE

Iako se sve vremenske prognoze bile nepovoljne, to nimalo nije omelo velikogoričke vjernike iz svih triju župa da nastave tradiciju pješačkog hodočašća do svetišta Majke Božje Bistričke.

Dvadeset treće po redu Zavjetno zahvalno pješačko hodočašće iz udobnosti doma podiglo je na noge blizu tri tisuće naših sugrađana koji su s pjesmom i molitvom već u pet sati ujutro ispred crkve Navještenja krenuli put Marije Bistrice.

Uz uobičajene mjere policijskog osiguranja i kvalitetnu redarsku službu od vlastitih župnih volontera, nepregledna povorka vjernika svih uzrasta izazivala je divljenje i strahopoštovanje kuda god je prolazila.

U Kobiliću se samo kratko zastalo kod kapelice ranjenog Isusa, a odatle, po polumraku put Šćitarjeva.

Nakon pozdravne zvonjave s Črnkovečke kapelice, mnoštvo je ušlo u antičko Šćitarjevo. Rimski konjanici i njihovi „namjesnici“ veselo su prigrlili vjernički puk darivajući ga obilnim i raznovrsnim doručkom i toplim napitcima. Ničega tu nije nedostajalo, pa čak ni pjesme..“Kao Marija..“ orilo se iz domaćinskog zbora dok su se gosti krijepili, na kratko odloživši teške  ruksake.

akcija_skolarac5Ivan Norbert Koprivec, župnik Navještenja, je nakon okrjepe, s pastirskim križem predvodio povorku do izlaza na autocestu.

Policijski terenci i motocikli bili su sigurna pratnja do drugog  velikog odmorišta u Soblincu.

Oblačno vrijeme s povremenom kišom, nije pokvarilo ozračje istinske radosti hodočasnika unatoč velikoj žrtvi.

U dobrom raspoloženju, iako sve težim korakom, išlo se kroz Kašinu i Prepuštovec, a onda je slijedio najstrmiji uspon, do mjesta Laz.

Nakon tog najtežeg dijela do Bistrice se išlo nizbrdo.

Oko 16 sati, velečasni Koprivec je s križem i pjesmom uveo povorku u Mariju Bistricu.

Zatečeni prolaznici su s poštovanjem zastali i promatrali kako nepregledno mnoštvo pjevajući marijanske pjesme kroči put svetišta.

Nakon što su u svetištu pozdravili  Majku Božju Bistričku i zahvalili se na mnogobrojnim zagovorima i uslišanim molitvama, vjernici su se razišli po brdu Kalvarija ili su se išli ispovjediti, ali i okrijepiti u obližnjim uslužnim objektima.

U 18 sati je na otvorenom služena misa za velikogoričke hodočasnike koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić koji se u propovjedi prisjetio utemeljitelja ovog hodočašća, blagopokojnog Josipa Frkina koji je 1992. godine po prvi put organizirano poveo svoje sugrađane na pješačko hodočašće.

Ivica Gašpar

[print_gllr id=16609]