Home FOTO VIJEST FOTO OŠ Pokupsko proslavila 180 godina rada

FOTO OŠ Pokupsko proslavila 180 godina rada

'I neka sijevaju munje, tuku gromovi - naša škola će živjeti'

PODIJELITE

Prije točno 180 godina, na jučerašnji datum, 25. siječnja počela je s radom Osnovna Škola Pokupsko. U ovoj jubilarnoj školskoj godini imaju 127 učenika raspoređenih u devet razrednih odjela. Jedan razredni odjel imaju u područnoj školi u Hotnji.

O povijesti škole

Inicijativu za gradnju škole u Pokupskom pokrenuo je župnik Ivan Kralj 1834. godine, a gradnja je započela 1839. Sav crijep i cigla izrađivani su na biskupskom imanju u Brkiševini.

Iako je bilo mnogo djece koja su trebala pohađati nastavu, odaziv baš nije bio velik. Djeca nisu dolazila u školu jer su radila i pomagala oko stoke i u kući. Problem je bio i u odjeći. Nedostajala je prikladna odjeća i obuća za hladne zimske dane…

Ovo je samo dijelić priče o početku rada OŠ Pokupsko.

Torta za 180. rođendan

Foto: OŠ Pokupsko

Bez obzira na situaciju u kojoj žive i rade u Pokupskom, što poradi covid-a, to potresa, s veseljem i ponosom, djeca i djelatnici škole prisjetili su se povijesti svoje škole i proslavilli njezin rođendan.

Prigodnim riječima učenicima i zaposlenicima škole obratila se ravnateljica Štefica Facko Vrban koja je u jutarnjim satima najprije posjetila učenike područne škole u Hotnji.

U programu su nastupili mali zbor i tamburaši, a voditeljica je bila Gentiana Tunić. Program je s učenicima uvježbao učitelj Marijo Ožaković, koji je inače autor teksta i glazbe njihove školske himne značajnog naslova ‘Mi ćemo živjeti’.

Izdvojili smo dio školske himne, koja ovih dana ima poseban značaj za pokupski kraj:

Mi smo jedan dio ovog podneblja
što je preživio taj vrtlog nemira
koji ostaje dio tog svemira
naše radosti i djetinjstva

I neka sijevaju munje, tuku gromovi
naša škola će živjeti!